Dolcetto

Dolcetto betekent kleine zachte of kleine zoete. Dit duidt niet op de zoetheid van de wijn, maar op de zachte en zoete aroma’s. De wijnen van deze druif worden dan ook gekenmerkt door hun fluwele zachtheid en elegantie.
In Piemonte wordt de Dolcetto als de derde rodewijndruif gezien, het magere nichtje na de Nebbiolo en de Barbera. In hoger gelegen gebieden doet zij het echter stukken beter. Deze koelere gebieden zorgen ervoor dat de donkerkleurende druif haar fijne zuren behoudt en voorkomen dat de druif te vroeg rijpt. De Dolcetto geeft een zachte fruitige stijl van wijnen met kleuren die varieren van diep robijnrood tot paars. Wat betreft tannines, levert de Dolcetto even sterke tannines af als haar nichten. Dit feit verplicht de wijnmaker, zorgvuldig de maceratie in het oog te houden; een mooie balans tussen genoeg extractie van tannines en van de aromatische componenten.
De Dolcetto levert over het algemeen intense en helder gekleurde wijnen met aroma’s van rijp zwart fruit, kersen, een subtiele kruidigheid met ondertonen van amandel, en in de tannineuzere gevallen meer richting walnoot.

Synoniemen: Nera Dolce, Ormeasco, Charbono

Regio's: