Refosco dal Peduncolo Rosso

Refosco is de naam van een druif, alsook van de rode wijn die de wijn produceert. Refosco dal Peduncolo Rosso is één sub-variëteit van de uitgebreide Refosco druivenfamilie. De druif staat voornamelijk aangeplant in de regio Friuli-Venezia-Giulia in het noordoosten van Italië en in de nabijgelegen provincies Venetië en Treviso van de regio Veneto. De inheemse druif is bekend sinds de oudheid en diverse klassieke Romeinse schrijvers en persoonlijkheden zongen al hun lof over de Refosco wijnen.

De Refosco dal Peduncolo Rosso ontleent zijn naam aan zijn rode wijnstokken waarmee hij zich onderscheidt van de andere Refosco variëteiten. Het is een laat-rijpende soort die bekend staat om zijn diep gekleurde full-bodied wijnen met hoge zuren en robuuste structuur.

Tot voor kort werden de meeste Refosco wijnen lokaal verbruikt. Echter in de afgelopen jaren hebben de wijnen uit Friuli steeds meer bekendheid gekregen en hebben zij hun weg buiten Italië gevonden. De Refosco wijnen profiteren hier eveneens van en vandaag de dag wordt ook de Refosco steeds meer geëxporteerd.

Synoniemen: Refosco

Regio's: