À Vita

Dat ‘A Vita zich presenteert en naar buiten treedt op beurzen samen met andere producenten van de regio Calabria is geen toeval. Francesco De Franco en zijn vrouw Laura hebben een duidelijk beeld van wijn maken in deze veelal ongekende uithoek van Zuid Italië. Hun wijnbedrijf maakt deel uit van een zeer complex wijngebied, waar al 2.500 jaar wijn wordt gemaakt, maar waar helaas in onze modern tijd vaak naar simplistische oplossingen wordt gezocht om op grote schaal wijn te produceren. Francesco schuwt dergelijke oplossingen, gelooft in het goede van de aarde hier en ziet zichzelf als schakel om het karakter van het gebied en de traditie van de wijn van hier te behouden en te verbeteren.

We zien de schoonheid van het land als Francesco ons meeneemt naar zijn wijngaarden. We bevinden ons in de streek Ciro. Hun acht hectare wijngaarden zijn verdeeld over vier verschillende locaties, op een vlak stuk aan de zee en op hoogte gelegen tegen de hellingen van de vallei aan de rivier. Wijngaarden van verschillende leeftijden, bodemsamenstellingen en exposities. Eén ding hebben ze gemeen, hun druif de gaglioppo. In onze omgeving door bijna niemand gekend. Een druif die zo stevig, robuust en gehard is als de inwoners zelf van deze moeilijk te bewerken regio. Maar met een enorme kracht en rijkdom die je in de wijn terug vindt.

Dat Francesco en Laura zich als deel zien van het grote geheel wordt ook duidelijk wanneer we in hun cantina worden ontvangen. De wanden zijn rijkelijk versierd met kleurige muurschilderingen en posters, gemaakt door leerlingen van de plaatselijke middelbare school. Zij komen hier om kennis op te steken over hun Ciro, over hun grond. We proeven de gaglioppo in verschillende vormen, een prachtige rosato met frisheid en veel diepgang, de jonge versie van de rode wijn en een fantastisch gerijpte riserva. Deze kennismaking kunnen we u alleen maar aanbevelen.

Regio: Calabria

Productie per jaar in aantal flessen: 25.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 8HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Gaglioppo

Adres: À Vita, S.S. 106 - km 279,8 - 88811 Cirò Marina (KR)