Altea Illotto

In 1992 besluiten Maurizio Altea en Adele Illotto wijn te gaan maken. Beiden zijn landbouwdeskundigen en hebben een flinke dosis ervaring met het maken van olijfolie. Het idee is om volgens dezelfde principes van biologische landbouw de wijn te gaan maken. In 1997 is de bouw van de cantina voltooid en in het jaar 2000 volgt de eerste botteling van hun flessen wijn.

We hebben een afspraak om het wijnbedrijf te bezoeken. Door een onverwachte familiegebeurtenis kunnen we niet terecht. Om toch kennis te kunnen maken met Maurizio en de wijnen van Altea Illotto, nodigt Maurizio ons uit bij hun woonhuis op een klein uurtje rijden van de wijngaarden en de cantina. Het is jammer dat we niet kunnen zien waar en hoe de wijn gemaakt wordt, dat zal voor een volgend bezoek aan Sardegna zijn. Toch zijn we blij met de kennismaking die wel mogelijk is. Zowel Maurizio als zijn wijnen weten ons snel te overtuigen.

De wijngaarden van Maurizio en Adele zijn gelegen in Serdiana, in het zuiden van Sardegna, niet ver van de hoofdstad Cagliari en in Seneghe, in het centraal-westelijke deel van Sardegna in de provincie Oristano. Maurizio vertelt dat Adele een aanvullende studie in de wijnbouw en oenologie in 2004 heeft voltooid. Zij richt zich nu vooral op de vinificatiemethoden van hun wijnen. “Ik heb veel vertrouwen in haar”, zegt Marizio. “Net als ik gelooft Adele in natuurlijke wijnen”. Vanaf het begin werken ze in nauwe verbinding met hun grondgebied. De wijnen worden gemaakt van inheemse druivenrassen. En er wordt uitsluitend met natuurlijke gisten gewerkt, omdat zij ervan overtuigd zijn dat zelfs de inheemse gisten bijdragen aan de expressie van het grondgebied.

Regio: Sardegna

Productie per jaar in aantal flessen: 7000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 5HA

Certificering: ja

Druiven: Nasco

Adres: Altea Illotto, Via Don Minzoni 12, 09040 Serdiana (CA)