Andrea Occhipinti

Midden in de zomermaand augustus hebben we een afspraak aan het Lago di Bolsena, een vulkanisch meer vlak boven Rome in de regio Lazio. Langzaam kruipen we tegen de helling van Montemaggiore omhoog en komen uit op een onverwacht mooie paradijselijke plek. Wat een prachtige natuur en wat een enorm vergezicht over het lieflijke meer met de eilandjes en de plaatsjes eromheen. Wie zou in deze wijngaarden niet willen vertoeven..
Andrea woont met zijn gezin in Rome. Hij moet een aardig stukje rijden om bij zijn wijngaarden te komen. Vaker verblijven ze dan ook voor langere tijd in Montemaggiore en bij de nieuwe, ruim aangelegde cantina zien we een mooi woonhuis in aanbouw. Het bedrijf is ontstaan vanuit de wens van Andrea Occhipinti om de veelzijdigheid en potentie van de lokale aleatico druif tot uitdrukking te kunnen laten komen. Deze druif en zijn mogelijkheden zijn onderwerp van het proefschrift van Andrea als student aan de Landbouwuniversiteit van Viterbo en hij besluit zelf wijnbouwer te worden.
Deze wijnmaker heeft zijn hart heeft verloren aan de druif aleatico. Dit is een blauwe druif, eigen in het gebied rond Bolsena. De druif geeft wijnen met een goede zuurgraad, met een aromatisch karakter en een grote drinkbaarheid. Andrea maakt steeds van de aleatico een aantal heel verschillende wijnen: een witte wijn, een mousserende rosato, een stille rosato, een rode wijn gerijpt in amfora, een volle geconcentreerde rode wijn en ten slotte een passito.
We bevinden ons in Gradoli, aan de noordwestelijke kant van het Lago di Bolsena, het grootste vulkanische meer van Europa. De wijngaarden liggen op 450 meter boven zeespiegel, op een superplaats, met een microklimaat dat ieder druif zich zou wensen. Naast de aleatico druif staat hier de grechetto rosso, een andere belangrijk inheems ras voor dit gebied bij Gradoli en ook zeer geschikt voor de vulkanische bodem.
Andrea zoekt in zijn wijnen steeds weer naar nieuwe manieren om deze druiven tot uitdrukking te brengen. Verrast zijn we als we de Alter Ego proeven, een wijn die gemaakt is van de rode aleatico druif, maar die volledig als witte wijn is gevinifieerd. Spannend zijn de experimenten met de Rosso Arcaico, een rode wijn die gemaakt is in grote amfora’s, de keramische vaten die qua vorm dateren uit de oudheid. En wat zijn we blij met zijn Alea Rosa, een heerlijke frisse rosato van die bijzondere aleatico druif. De passito, de Montemaggiore, is gemaakt van overrijpe druiven die zeer laat zijn geoogst. Wat een variatie met eenzelfde druif!

Regio: Lazio

Productie per jaar in aantal flessen: 15.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 3.2HA

Certificering: ja

Druiven: Aleatico

Adres: Andrea Occhipinti, Strada Comunale Monte Maggiore snc, 01010 Gradoli (VT)