Aurora

Een toevallige ontmoeting in Trentino met Fabio , wijnimporteur in Denemarken, maakt nieuwsgierig naar Aurora, een klein wijnbedrijf in het Zuidelijkste puntje van de Marken. “Ik werk al sinds de oprichting in 1979 met de jongens van Aurora samen en nog steeds staan zij bij mij op nummer 1”, vertelt Fabio vol vuur. Hij zegt dit niet alleen omdat ze uitstekende wijnen maken, maar ook omdat hij de plek en de mensen met hun levenswijze zo uniek vindt. Hier moeten wij zeker naartoe.

Federico van Aurora wacht ons bij aankomst op. Een forse man met een geruit blokhemd, een sympathiek bebaard gezicht en ogen die je rustig opnemen. Zijn stevige grote handen lijken werk niet te schuwen. We wandelen door de wijngaarden, prachtig gelegen tegen de hellingen van Offida in de provincie Ascoli Piceno. Federico vertelt over het land, het werk, de keuze voor inheemse druivensoorten en de biologische en deels biodynamische aanpak.

Op de binnenplaats van de azienda hangt een naambord “Piazza della Libertà”. In een hoek van het plein zitten enkele mensen zachtjes te keuvelen. Er heerst rust, serene kalmte. Deuren en ramen staan open, en met een hartelijke groet loopt de een naar binnen en gaat de ander weer weg. Gastvrijheid en saamhorigheid zijn hier belangrijk.

“We zijn gestart met vijf vrienden. Ieder had een andere achtergrond, maar onze gemeenschappelijke wens was om samen een boerenbedrijf op te zetten. Het bedrijf was vanaf het begin bedoeld om te overleven op eigen krachten. In eenheid en met een zo groot mogelijk respect voor de natuur. Organische landbouw was revolutionair in die tijd. We waren onervaren, hadden veel twijfels, maar in ieder geval wel de zekerheid dat er altijd wel iets te eten zou zijn. We hebben geluisterd naar de suggesties die het Marken landschap ons heeft gedaan. Dit heeft geleid tot het besluit om wijn te gaan maken en in 1985 werden de eerste flessen gebotteld”, vertelt Federico.

Vandaag de dag worden 50.000 flessen geproduceerd met 9,5 hectare wijngaarden. De gebruikte druiven zijn Montepulciano, Sangiovese, Pecorino en Passerina. De wijnen van Aurora vertellen de smaak van de druif en van de aarde, met een stijl die nooit is opgepoetst of gepolijst. Ze zijn zoals ze zijn, net als de mensen die deze wijnen maken. Aurora heeft niet alleen wijngaarden. Er zijn ook 2,5 hectare aan olijfgaarden, 2 hectare fruit en 5 hectare bouwland. De rest van het land bestaat uit bos. Er is ook een agriturismo waar ongeveer 15 mensen kunnen overnachten in kleine appartementen, gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke structuur.

Tijdens het proeven van de wijnen zit mijn dochter van 10 buiten op de Piazza della Libertà met haar laptop op schoot. Enthousiast komt een van de zonen des huizes haar roepen om met de telescoop een zeldzame vogel te bekijken die nog niet eerder daar gezien is. Direct volgt een internetonderzoek om te achterhalen om welk beestje het gaat. Broederschap gaat hier met de paplepel erin.

Regio: Marche

Productie per jaar in aantal flessen: 50.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 10.5HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Trebbiano

Adres: Aurora, Contrada Ciafone, 98 - zona S.M. in Carro -, 63073 Offida (AP)