Barraco

Nino Barraco is de wijnmaker van heerlijke Siciliaanse wijnen in Marsala, waar je de zon en de zee in proeft en waar je herinneringen boven komen aan het prachtige Sicilië. "Ik mis de zeelucht als ik haar niet ruik", zegt Nino. "De zee is zo aanwezig, dat je er niet aan denkt, tot dat je haar moet missen". Nino en zijn vrouw Angela hebben meerdere wijngaarden vanuit erfenissen, sommigen wel 50 kilometer verderop. Eén van de wijngaarden ligt direct aan zee, de wortels van de wijnranken vinden hun weg in het zand. De ziltige wijn die we ervan proeven doet denken aan verse zeevruchten.

Nino is een uitermate sympathiek persoon. Hij neemt ons mee in zijn auto om een tour te maken. Langs de cantina, langs de wijngaarden, eindigend bij hem thuis aan de keukentafel waar we kennis maken met zijn vrouw Angela en hun dochtertje. Openhartig vertelt hij over de moeilijkheid om in deze tijd van economische malaise een wijnbedrijf op te bouwen. Kleine wijnboeren voelen zich niet gesteund door de regering. De politiek heeft meer belang bij grote massaproductie.

Nino, met zijn achtergrond van sommelier, is een professional met veel kennis van zaken. Vanuit groot respect voor het werk van zijn voorouders en voor de oude geschiedenis van de Marsala wijn, draagt hij zorg voor het land, de wijngaarden en de wijn. "Vanaf de eerste minuut heb ik me geëngageerd om dit werk te doen op moderne wijze, maar zorgvuldig en in het teken van kwaliteit, omdat de wijn hier [in Marsala] sterke uitdrukking is van cultuur, geschiedenis en beschaving", licht Nino toe. Hij streeft daarbij niet naar de perfecte wijn, maar naar de wijn met een sterke persoonlijkheid: "Naar mijn idee is de wijn het resultaat van de persoonlijke en territoriale geschiedenis van de wijnmaker, en deze intieme relatie tussen wijn en wijnmaker laat de tussenkomst van technici in het proces van wijn maken niet toe", aldus Nino.

Regio: Sicilia

Productie per jaar in aantal flessen: 70.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 17HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Grillo

Adres: Barraco, Contrada Fontanelle 252, 91025 Marsala (TP)