Bosco Falconeria

Al vroeg in de ochtend op een mooi lentedag hebben we onze afspraak met Natalia Simeti. De ontvangst door Natalia is hartelijk en in de ochtendkoelte nemen we plaats aan een lange houten tafel in een prachtige binnentuin. We maken al snel kennis met haar vader Antonio Simeti van wie ze het bedrijf recent heeft overgenomen.

Bosco Falconeria is een agrarisch bedrijf dat sinds de jaren dertig in handen is van de familie Simeti. Samen met zijn vrouw Maria Taylor Simeti, een Amerikaanse journalist die verliefd werd op Sicilië, nam Antonio in de jaren dertig het bedrijf over. Met passie en vastberadenheid werd al gauw de conventionele landbouw verlaten en de biologische landbouw doorgevoerd. De officiële certificering volgde in 1989. “Het is onze wens om de verschillende plantensoorten in onze regio in leven te houden en te beschermen”, legt Natalia uit. Deze wens tot biodiversiteit, het organisch verbeteren van de bodem, de keuze voor de lokale plantenvariëteiten die ook ongunstige weersomstandigheden beter kunnen weerstaan, zijn allen reden voor de keuze van duurzame landbouw voor het milieu en de mens. “Onze keuze is meer dan een zakelijk keuze” vervolgt Natalia. “Het is een keuze voor de levensstijl die de liefde van onze familie voor de natuur en de liefde voor ons land bij elkaar brengt".

Het boerenbedrijf ligt op de heuvels met uitzicht op de Golf van Castellammare, ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Palermo. Behalve de productie van wijn richten de Simeti’s zich op een veelzijdig aanbod van biologische producten zoals olijfolie, peulvruchten, groenten en fruit waarvan een deel op de markt in Palermo wordt aangeboden. Natalia vindt de directe relatie met de consumenten belangrijk en nodigt iedere eerste zondag van de maand met “Alle radice della verdura” (=de wortels van de groenten) geïnteresseerden uit om het land te bezoeken, de tuin te leren kennen en te winkelen in de moestuin.

Op dit moment produceert Bosco Falconeria drie wijnen van inheemse druivenrassen. In de degustatie werden meerdere jaargangen van iedere wijn geschonken om een idee te krijgen van de ontwikkeling. Ongelooflijk hoe wijn zonder toevoeging van enig sulfiet ook na twee jaar nog zo mooi is.

Regio: Sicilia

Productie per jaar in aantal flessen: 12.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 5HA

Certificering: biodynamisch

Druiven: Catarratto

Adres: Bosco Falconeria, 90047 Partinico (PA)