Brouwerij Cantillon

Paul en Marie Cantillon-De Troch uit Lembeken vestigen zich in 1900 in Anderlecht en wordt daar bierstekers van geuze. Een biersteker brouwt niet zelf bier, maar vermengt bier van verschillende lambikbrouwsels en soms van verschillende jaargangen. Hun zonen Marcel en Robert Cantillon weten in 1937 tweede hands brouwersmateriaal te kopen van een brouwerij uit de provincie Luik. Een jaar later brouwt de familie Cantillon haar eigen lambik.

De twee zonen nemen na de oorlog de fakkel van hun ouders over en de brouwerij begint aan zijn gloriejaren. Na een hoogtepunt in 1955 daalde de interesse in geuzebieren en draaide de brouwerij tot en met 1978 met verlies. Rond 1970 stapt Robert uit het bedrijf en komt Marcels schoonzoon, Jean-Pierre Van Roy in de zaak. Vanaf dan wordt het besluit genomen om ook rechtstreeks aan particulieren te gaan verkopen. De brouwerij wordt als levend museum voor het publiek opengesteld, om wat extra inkomsten te genereren. In de familiale brouwerij kan eenieder zien hoe Lambik, Geuze, Faro en Kriek gebrouwen wordt. Er is nog niets veranderd sinds 1900, het jaar waarin Brouwerij Cantillon werd gesticht. De familie Van Roy-Cantillon heet iedereen welkom in dit fantastisch stuk erfgoed, waar de werktuigen, de machines en het brouwproces zijn hetzelfde gebleven en ook aan de smaak van het bier niets werd veranderd.

Lokaal, nationaal en internationaal neemt de belangstelling toe, de omzet groeit en Cantillon wordt één van de meest gewilde producenten van lambik in België. In 2009 brout Jean-Pierre zijn laatste batch en vanaf dan staat zijn zoon Jean van Roy aan het roer. Vandaag de dag, 120 jaar na de oprichting, is Brouwerij Cantillon nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf en de enige ambachtelijke brouwerij van Brussel.

De brouwerij produceert geuze, kriek, lambiek, faro en fruitbier van frambozen, druiven, abrikozen, vlierbloesem en en rabarber.
Geuze: Voor bereiding van geuze wordt een mengsel gestoken van lambiek van één, twee en drie jaar oud. Dit wordt gebotteld in champagneflessen van 75 of 37,5 centiliter voor verdere gisting op de fles. De flessen worden gesloten met een kurk. De flessen blijven enkele maanden in de kelder om verder te gisten.
Faro: Voor bereiding van faro wordt aan lambiek karamel en kandijsuiker toegevoegd. Door de hevige gisting kan dit gezoete bier maar een maand bewaard worden totdat de fles barst.
Kriek: Voor de bereiding van kriek worden Schaarbeekse krieken gedurende een half jaar geweekt in lambiek van twee jaar oud. Daarna wordt jonge lambiek toegevoegd en het mengsel gebotteld voor gisting op de fles.
Fruitbier: De bereiding van fruitbier is gelijkaardig aan die van kriek, maar in plaats van krieken wordt ander fruit in de lambiek geweekt.

Regio: België

Productie per jaar in aantal flessen: 1700 hectoliter

Oppervlakte van de wijngaard in HA: nvtHA

Adres: Cantillon Brouwerij/Brussels Museum van de Geuze, Gheudestraat 56, 1070 Brussel (Anderlecht), BE