Cascina Tavijn

Cascina Tavijn is een klein wijnbedrijf in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Al meer dan een eeuw heeft de familie Verrua de zorg voor de wijngaarden en de wijnkelders in handen. Nadia Verrua heeft weliswaar het roer van haar vader Ottavio overgenomen, maar vader neemt nog steeds de verantwoordelijkheid voor het werk in de wijngaard op zich. Het landgoed is gezegend met oude wijnstokken en unieke inheemse druivenrassen. Het laatste decennium is het bedrijf volledig omgeschakeld naar biologische landbouw.

Nadia is een jonge vrouw, die getalenteerd en professioneel overkomt. De cantina is vooral haar plek. Ze toont ons hoe ze werkt volgens de traditionele technieken, met spontane gisting in stalen vaten en beton. Ze neemt ons mee naar haar oude intieme wijnkelder, waar de wijnen liggen te rijpen in grote Sloveense eiken vaten. Op het moment werkt Nadia voornamelijk met Barbera, Grignolino en Ruché. Deze twee laatste autochtone druivenrassen worden steeds populairder en niet zonder reden; de wijnen hebben een uitgesproken karakter en zijn heerlijk op dronk.

Waar in de cantina strikte orde heerst, is het kantoor van Nadia een gezellige rommelige ruimte waar de administratie wordt gedaan. De dozen en papieren worden van de proeftafel geschoven om voor de wijnflessen en de glazen plaats te maken. Na de eerste kennismaking met de wijnen rechtstreeks uit het vat, stellen we vast waarin een verdere rijping in het vat en op de fles resulteert. Geweldig!

Regio: Piemonte

Productie per jaar in aantal flessen: 35.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 9HA

Certificering: biologisch

Druiven: Barbera

Adres: Cascina Tavijn, Regione Monterovere, 10, 14030 Scurzolengo (AT)