Chinati Vergano

Na het behalen van een diploma in de scheikunde, studeerde Mauro Vergano oenologie en wijnbouw aan een van de beste scholen van Italië. Kort daarna begon hij fulltime als chemicus te werken in een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van geuren en smaken in de voeding. In de 15 jaar dat hij daar werkzaam was, hield Mauro zich bezig met de apparatuur die geuren produceert en ondertussen werd zijn neus steeds beter getraind om aroma’s correct te identificeren.

Eind jaren '70 begon het Chinato avontuur. Mauro combineerde zijn interesse in wijn en in gearomatiseerde geuren door op kleine schaal te beginnen met het maken van ‘vini chinati’, witte en rode wijnen die versterkt worden met alcohol gestookt van druivenschillen en gearomatiseerd met groenten, kruiden, specerijen en kinine. Jarenlang bleef het een hobby, echter de familie wist Mauro aan te moedigen om van zijn passie een fulltime baan te maken. Drie jaar na zijn pensionering als chemicus stonden de eerste flessen Chinato klaar voor de verkoop. Ondertussen staat Tomasso naast Mauro aan het roer en zorgen ze er samen voor dat wij van deze heerlijke wijnen kunnen genieten.

Lulí was de eerste Chinato die in 2003 door Mauro op de markt werd gebracht. Deze Chinato gemaakt van de moscatodruif is tot op heden nog steeds de enige in zijn soort. De volgende was Americano. Mauro gaf een draai aan de traditionele vermouth uit Torino door de relatief onbekende druif Grignolino als basiswijn te gebruiken. Recent werd ook een vermouth in de meer klassieke, Piemontese stijl aan het assortiment toegevoegd.

Bij Vergano worden alleen de beste ingrediënten gebruikt. De basiswijnen komen van bekende producenten van natuurwijnen: Nebbiolo Chinato is gemaakt van de nebbiolowijn van Giuseppe Cortese, Luli van de moscatowijnen van Vittorio Bera & Figli's, voor Americano is de grignolinowijn gebruikt van Mauro’s nicht Nadia Verrua van Cascina Tavijn en tot slot wordt Vermouth gemaakt van de cortesewijn van Cascina Degli Ulivi's en Bera's moscato. De kast bij Vergano staat vervolgens gevuld met de fijnste kruiden en specerijen die lokaal,maar ook over de hele wereld worden ingekocht.

Regio: Piemonte

Oppervlakte van de wijngaard in HA: nvtHA

Adres: Corso Vittorio Emanuele II 76, 10121 Torino (TO)