Colleallodole

In de zestiger jaren richt Milziade Antano Fattoria Colleallodole op en start hij met wijnbouw in de heuvels tussen Bevagna en Montefalco, in het prachtige Umbria. Het land van de Sagrantino. Na het overlijden van zijn vader Milziade, zet Francesco het bedrijf voort, volledig in de geest van zijn vader. “Het is me met de paplepel ingegoten. Als kleine kleuter reed ik mee op de tractor en wilde niets anders”, vertel Francesco. De avondzon geeft nog warmte en gloed aan het land als hij ons meeneemt in zijn wijngaarden. De heuvels zijn glooiend op 265 meter boven zeespiegel. De wijnstokken werden in 1975 door zijn vader aangepland. Met een perfecte ligging kunnen de druiven hier optimaal rijpen en de mooiste wijnen worden gemaakt. Francesco vertelt hoe zijn vader begon als pachter, later landeigenaar werd en hoe hij als enthousiaste jonge wijnmaker in 1980 begint met het bottelen van wijn onder eigen label.

De wijnen worden gemaakt op traditionele manier, met respect voor de authenticiteit van de eeuwenoude gebruiken. Francesco streeft naar het behoud van de autochtone druivensoorten, wil niet ingrijpen bij het wijnmaken, gebruikt geen barriques, geen hoogstaande technologie en geen chemische middelen. De wijnranken en druiventrossen snoeit hij rigoureus, om met een lage opbrengst de beste druiven te krijgen voor zijn wijnen.
Hoewel Colleallodole van oorsprong wijngaarden met de sagrantino druif heeft, zijn er ook percelen met witte druiven aangepland. Het gamma is breed: twee witte wijnen, een rosato, twee Montefalco Rosso’s, waarvan een Riserva, twee Sagrantino’s en een passito. We proeven ze allemaal. Wijnen met persoonlijkheid. Mooie wijnen uit het mooie Umbria. Wijnen die de kracht en de passie van dit gebied en van deze mensen uitdrukken.

Regio: Umbria

Productie per jaar in aantal flessen: 70.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 12HA

Druiven: Sagrantino

Adres: Fattoria Colleallodole, Via Colleallodole 3, 06031 Bevagna (PG)