Contrade di Taurasi

“Zullen we maar gelijk naar onze cantina gaan?”, vraagt Sandro Leonardo als we arriveren op het landgoed van Contrada di Taurasi. We wandelen langs oeroude noten- en olijfbomen en boomachtige wijnstokken, die zo oud zijn dat de leeftijd niet meer is gekend. Dat Sandro naast wijnbouwer ook professor is, wordt al snel duidelijk als we een gepassioneerd college krijgen over zijn verschillende wijngaarden, de diversiteit in de streek en de nauwe samenwerking met universiteiten in het onderzoek naar inheemse druivenrassen en gisten. Taurasi ligt op een honderd kilometer ten oosten van Napels in een van de beste wijngebieden van Italie. Op het vulkanische grondgebied groeit voornamelijk de Aglianico druif, waarvan wijnen worden gemaakt die ook wel de Barolo’s van het Zuiden worden genoemd.

Wat opvalt aan Sandro, zijn de eenvoud en oprechtheid van zijn werk, zijn wetenschappelijke nieuwsgierigheid, en het verlangen om te experimenteren, gecombineerd met respect voor de traditie in de wijngaard. De wijnen gisten met autochtone gisten, om het specifieke karakter van de druif zoveel mogelijk te kunnen bewaren. “Wij werken samen met de universiteiten van Napels en Palermo”, vertelt Sandro. “Onderzoekers komen hier om studies te doen naar autochtone gisten en naar eeuwenoude druivenrassen zoals de Rovello Bianco of lokaal Greco Muscio genoemd, een inheemse druif die hier in Irpinia door ons werd herontdekt”.

Bij de familie Leonardo thuis, op steenworp afstand van de cantina, ontvangt de echtgenote van Sandro ons op en nemen we plaats in de eetkamer. Wat is iedere omgeving toch weer uniek en hoe bijzonder is het om daar steeds weer kennis van te kunnen nemen. We proeven de unieke Grecomusc en de diverse Aglianicowijnen: Irpinia Aglianico DOP, Taurasi DOCG en de Taurasi Riserva DOCG, alleen gemaakt van de beste jaren. We zijn blij verrast als we ook zijn twee cru’s mogen proeven waarvan slechts een beperkt aantal flessen gebotteld zijn: de Vigne d’Alto Taurasi DOCG en de Coste Taurasi DOCG. Inderdaad, ieder wijn van Contrada di Taurasi is bijzonder en overtuigt je door excellente kwaliteit. De Vigne d’Alto is werkelijk de absolute top. Als we proberen uit te drukken hoe fantastisch we de wijnen vinden, knikt Sandro en zegt hij simpel: “dat weet ik”.

Regio: Campania

Productie per jaar in aantal flessen: 20.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 5HA

Druiven: Rovello Bianco

Adres: Cantine Lonardo - Contrade di Taurasi, Via Municipio 39, 83030 Taurasi (AV)