Danila Pisano

Op een steenworp afstand van de drukte van de Ligurische zee, komen we in een oase van rust. Een slingerende binneweg brengt ons omhoog naar Soldano, een klein gehucht waar we met Danila en Tino hebben afgesproken. Na een hartelijk welkom nodigt Tino ons uit in zijn auto om de wijngaarden te bezoeken. Ondanks het toeristisch hoogseizoen kom je hier niemand tegen. Vanaf de wijngaard op de stijle berghelling op 250 meter hoogte, kun je in de verte Frankrijk ontwaren. De wijnstokken staan op smalle terassen die stijl aflopen en het werk hier kan alleen maar met de hand gedaan worden.

Danila en Tino hebben drie verschillende wijngaarden die verspreid liggen over de Val Verbone. In totaal 0,8 hectare met maar één druivensoort: Rossese. Alleen hier in het Westen van Liguria, op een heel klein gebied tegen de Franse grens aan, vind je deze bijzondere druif. De wijngaarden liggen in het gebied van Dolceacqua, de plaats waar de DOC naar is genoemd. De wijngaarden zijn van oorsprong erfenis van de familie van Tino. Eind jaren negentig besloten Danila en Tino hier wijn te gaan maken. Vanaf het begin werd de keuze gemaakt om dit op een natuurlijke manier te gaan doen.

Na onze tocht door de wijngaarden neemt Tino ons mee terug naar hun huis, naar de cantina. Alleen stalen vaten komen bij hun rossesewijnen van pas. Na een schilweking van een tot twee weken. Blijft de wijn minimaal 15 maanden op het vat. Dan nodigt Danila ons uit aan de kleine keukentafel waar de flessen al klaar staan. De Rossese di Dolceacqua DOC wijn is uniek. Niet alleen vanwege de de minimale productie van deze wijnen, maar vooral ook vanwege zijn karakter. Deze rode wijn is plezierig, soepel, licht en verleidelijk, gemaakt om jong gedronken te worden.

Regio: Liguria

Productie per jaar in aantal flessen: 4.800

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 0.8HA

Certificering: biologisch

Druiven: Rossese

Adres: Via Martiri 64, 18035 Apricale (IM)