Eugenio Rosi

Ons bezoek aan Eugenio Rosi was spontaan. Via Alto Adige komen we op weg naar het de zuidelijke regio’s Italië binnen. Tijdens een stop in Trentino realiseren we ons dat we in het gebied van de Marzemino druif zitten. De druif die bezongen wordt in Mozart’s opera Don Giovanni: “Versa il vino! Eccellente Marzemino!” Al eerder was bij deze druif de naam Eugenio Rosi gevallen. Een wijnmaker met zijn wijngaarden enkele kilometers boven de stad Rovereto gelegen. Ik neem de telefoon en we worden voor diezelfde middag uitgenodigd. We ontmoeten Eugenio en zijn vrouw Tamara in hun cantina waar de wijnen rijpen op vat en fles. De cantina bevindt zich in de prachtige gewelfde kelders van een oud stadspaleis uit 400 na Chr. in het kleine plaatsje Calliano. Op weg naar de kelders passeren we een prachtige oude fresco uit 500 na Chr.

Samen met hun importeur Fabio uit Denemarken krijgen we van Eugenio en Tamara een fantastische degustatie. De ene na de andere fles gaat open, verschillende oogstjaren van een wijn, de ladder wordt van het ene naar het andere vat geschoven om ook de jongste versies te proeven, het houdt niet op. We eindigen aan de lange tafels in de tuin, waar ondertussen de kinderen van Eugenio en Tamara zijn gearriveerd, de schalen zijn aangedragen en het vlees en de groenten op de grill ligt te roosteren. En dan hebben we de wijngaarden nog niet eens gezien…

De wijngaarden van Eugenio bevinden zich in Vallagarina (in duits: Lagertal), een gebied waar de grote rivier de Adige van Noord naar Zuid loopt. De riviergrond bevat veel klei en leem. De wijngaarden met een totale oppervlakte van 6,5 hectare, zijn verdeeld over verschillende percelen met een gespreide ligging op verschillende hoogtes, variërend van 200 tot 800 meter. De wijngaarden met de Marzemino druif bevinden zich binnen de gemeente Volano in het gebied dat Ziresi is genaamd. Deze laag liggende vallei is de topzone voor de Marzemino die hier ook al generaties lang wordt verbouwd. In de vruchtbare kleigrond komt het sterke karakter van de druif vol tot ontwikkeling. De naam Ziresi betekent in het plaatselijke dialect kersenbomen, die de wijngaarden in grote hoeveelheden omringen. Later horen we dat Eugenio zijn wijn ook laat rijpen in kersenhouten vaten gemaakt van de plaatselijk gerooide bomen. Op een hoogte van 350 meter tegen de heuvels van Volano liggen de wijngaarden met de witte druivensoorten waaronder de pinot blanc en de nosiola. Nog hoger in de gemeente Vallarsa op een hoogte van 750 meter liggen de wijngaarden met de Chardonnay.

Eugenio begint in 1999 nadat hij jarenlang in een plaatselijke wijncoöperatie heeft gewerkt, zijn eigen bedrijf met een kleine hectare wijngaard en zonder cantina om de wijn te maken. Nu is hij de icoon geworden voor de natuurlijke wijnmakers in Trentino. Zij kennen hem als de eerlijke, transparante wijnmaker die recht tegen de stroom ingaat, wars van iedere vorm van commerciële mentaliteit. Eugenio, een rebelse artigiano met een grote persoonlijkheid.

Productie per jaar in aantal flessen: 21.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 6.5HA

Certificering: ja

Druiven: Marzemino

Adres: Via Tavernelle 3b, 38060 Volano (TN)

[jucra_acf_map]