Fabrizio Priod

Dat wijnmaken een passie is, wordt duidelijk bij ons bezoek aan Fabrizio Priod. Omdat hij in hoofdberoep werkt als chirug, staat hij ook bekend als “il chirurgo del vino”. Slechts een halve hectare wijngaarden, verdeeld over kleine percelen gelegen bij de beek Bocoueil. De wijngaarden zijn een familiale erfenis. Het pergola-aanplant van grootvader herbergt oude wijnstokken van Nebbiolo, Barbera, Merlot, Dolcetto, Freisa, en de typische druiven voor de Valle d’Aosta, Cornalin, Mayolet en Neyret. Een andere wijngaard bestaat uit oude wijnstokken met Merlot, aangeplant door een vroegere Franse eigenaar die de franse klonen naar deze Italiaanse vallei bracht.

Fabrizio raakte door diepgaande studies ervan overtuigd dat de Franse Merlot klonen met het terroir van dit deel van de Valle d’Aosta heel verrassende wijn zou opleveren. We veinden ons in Issogne, in de streek aan de rechterkant van de rivier Dora Baltea, waar door de ligging veel zonne-uren zijn en waar druiven tot rijping kunnen komen die wijnen met grote persoonlijkheid voortbrengen.

Zowel in de wijngaard als in de cantina werkt Fabrizio met grote zorg op een ambachtelijke manier gewerkt. De cantina is als kelderverdieping een integraal onderdeel van het huis. Het doet denken aan de ‘garagistes’, een groep onafhankelijke wijnmakers die op kleine schaal, klein genoeg om in een garage te passen, experimenteren tegen de regels van de wijnindustrie in. Maar daar houdt de vergelijking dan ook snel op, want waar garagewijn vaak met amateurisme in verband wordt gebracht, hebben we hier te maken met werkelijke topwijnen die zich kunnen evenaren met de Grand Cru’s in Frankrijk. Fabrizio beperkt zijn assortiment tot twee wijnen: Bocoueil, de traditie van de wijngaard van grootvader, en Rouge Tonen van 100% Merlot.

Fabrizio nodigt ons uit in zijn cantina om de wijnen te proeven. De muren van de proefkamer zijn bedekt met lege flessen van collega’s. Wie goed kijkt ziet dat dit allemaal spannende wijnen zijn, van wijnmakers die autentieke karakterwijnen maken. Hij kent ze allemaal. Fabrizio, ogenschijnlijk rustig en bedachtzaam, hij lijkt zich graag te willen verrassen door grote persoonlijkheden.

Productie per jaar in aantal flessen: 2000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 0,6HA

Druiven: Merlot

Adres: Fabrizio Priod, Fraz. La Colombière 2, 11020 Issogne (AO)