Francesconi Paolo

“Mijn uitdaging is om wijnen te maken met een eigen karakter” zegt Paolo, “ het karakter waarin het terroir en mijn werk tot uitdrukking komt”. We lopen tussen zijn wijnstokken, terwijl Paolo wijst op de verschillen tussen zijn wijngaarden, de ligging, de druiven en de bodem. Hij bukt om een kruid te plukken dat hij ons wil laten ruiken. “Het franse woord terroir drukt uit hoe uniek de combinatie is van al deze aspecten en de bijdrage die de wijnmaker zelf levert”, vervolgt hij. Paolo ziet zichzelf als regisseur die zorg draagt voor de expressie van de druif, de bodem, de wijngaard met zijn ligging en de transformatie hiervan tot wijn in de wijnkelder.

Paolo is geen drukke verteller. Met zijn rust en ingetogenheid overtuigt hij van een enorme kennis over, en passie voor zijn vak. Aan de proeftafel blijft hij stil, want de wijnen spreken voor zich. We proeven inderdaad zijn intenties, want wat een eerlijke wijnen zijn het. Mooi evenwichtig en tegelijk ook heel helder, fris en expressief. Woorden zijn niet nodig.

Paolo Francesconi heeft, nadat hij het bedrijf begin negentiger jaren van zijn vader overnam, direct de beginselen van de biologische landbouw toegepast. Tien jaar later werkt hij ook met de biodynamische technieken. Het bedrijf is ICEA gecertificeerd en is van middelmatige grootte. De wijngaarden zijn gelegen in een redelijk vlak gebied in de buurt van Faenza in Emilia Romagna. Behalve zijn druiven verbouwt Paolo ook olijven en granen.

Productie per jaar in aantal flessen: 20.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 8,4HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Albana

Adres: Francesconi Paolo, Via Tuliero 154 48018 Faenza (RA) Faenza (RA) 48018