Fratelli Serra

We bevinden ons in de plaats Zeddiani, het noordelijk gebied van de uitgestrekte rivierachtige vlakte die zich uitstrekt van de golg van Cagliari tot die van Oristano. Hier werd het wijnbedrijf Fratelli Serra in het begin van de 20ste eeuw opgericht door Giovanni Antonio Serra, de grootvader van de huidige eigenaren, Gianni en zijn neef Alberto, die het bedrijf in 1992 overnamen. Door de jaren heen heeft het wijnbedrijf zijn naam opgebouwd en erkenning gekregen voor het maken van oxidatieve Vernaccia wijnen. Dankzij Vernaccia di Oristano kregen Fratelli Serra als eerste wijnmaker de DOC-erkenning.

De oorsprong van de vernaccia druif in dit gebied is in mysterie gehuld. Het is aannemelijk dat het de Feniciërs zijn geweest die de druif in de achtste eeuw voor Chr. meenamen toen ze hun nederzettingen stichten in de nabijgelegen stad Tharros. De wijngaarden van Fratelli Serra liggen niet ver van zee, op een oude rivierbodem met zand en klei. Hier is een heel specifiek microklimaat met een constante ziltige zeebries. De bodem rijk aan mineralen zorgen voor wijnen met finesse en een geweldige smaak. De oogst gebeurt met de hand en er worden speciale manden gebruik om de kleine, tere vernacciadruiven te verzamelen.

Gianni loodst ons door de cantina waar we met verbazing de ongelooflijk oude vaten van kastanjehout bewonderen. Hier licht in half gevulde vaten het goud te rijpen onder de schimmellaag die flor wordt genoemd. Op een heel trage, zachte manier wordt de wijn tijdens de rijping blootgesteld aan zuurstof, waardoor er een bijzondere evolutie van de wijn plaats vindt. De specifieke geur en aroma’s van de wijn, plaatselijk ‘murruai’ genoemd, lijken op de oxidatieve wijn van Malvasia di Bosa of Marsala. Een traditioneel eeuwenoud karakter dat hier bewaard blijft.

Regio: Sardegna

Productie per jaar in aantal flessen: 10.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 13HA

Druiven: Vernaccia

Adres: Fratelli Serra, Via Garibaldi 25, 09070 Zeddiani (OR)