Gianni Battista Columbu

Aan de Westkant van Sardegna, daar waar Temo-rivier in de zee uitmondt ligt Bosa, een prachtig havenplaatsje waar de heuvels als een amfitheater omheen liggen. Tegen de hellingen met uitzicht over de zee, strekken zich hier de malvasiawijngaarden van het wijnhuis Gianni Battista Columbu uit. Als je liefhebber bent van oxidatieve wijnen zoals Sherry of Marsala, moet je hier zijn. De allerbeste Malvasia di Bosa komt immers van dit wijnhuis.

Eind vijftiger jaren besluit de leraar Giovanni Battista Columbu, samen met zijn vrouw het leven te wijden aan de wijnbouw. Hij wordt de icoon van de Malvasia di Bosa. Na zijn overlijden zetten hun twee zonen het avontuur voort. We hebben onze afspraak met Vanna die getrouwd is met Gian Michele die de wijngaarden onder zijn hoede heeft. Zijn broer Rafael Battista zwaait de scepter in de cantina. En Vanna is de duizendpoot die zich vooral op de sales richt. Zij vertelt ons over de historie van deze bijzondere plaats, over de traditie van deze antieke wijn en laat ons het zalige goud proeven. Ze beperken tot het maken van twee wijnen, de grand cru Malvasia di Bosa Riserva en Alvarega, een Malvasia di Bosa Dolce die bedoelt is om jong te drinken. Volgens de gebruiken wordt de Malvasia di Bosa Riserva geschonken bij de belangrijkste gebeurtenissen in het leven, bij geboorten, bruiloften, begrafenissen en religieuze dagen. Wie de wijn proeft begrijopt dat, want dit is wel zo bijzonder.

Het wijnhuis bezit 3,5 hectare wijngaarden op een hoogte van 30 tot 100 meter boven zeeniveau. De bodems bestaan uit kalk, klei en zandsteen, rijk aan mineralen en bijzonder geschikt voor de teelt van Malvasia. Het klimaat is typisch mediterraan, heet en droog met een mistral die de druiven tot knapperige kappertjes maakt. Hier komen de topdruiven vandaan, die nodig zijn om de allerbeste Malvasia di Bosa te kunnen maken.

Regio: Sardegna

Productie per jaar in aantal flessen: 8000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 3.5HA

Adres: Columbu, Via Carmine 104, 08013 Bosa (OR)