Kuenhof

Als je vanuit Oostenrijk over de Brennerpas Italië binnenrijdt, volgt de weg de Adige, een snel stromende bergrivier die eindigt in de povlakte en die in de loop der tijd van Noord naar Zuid een brede vallei heeft uitgeslepen. In het hooggelegen noordelijke deel, de Alto Adige, bekend als skigebied, bergwandelgebied en uitdagend voor de klimmers op de renfiets, passeren we Bressanone, of ook Brixen genoemd, want alles is hier tweetalig. Hier vinden we Kuenhof, het wijnbedrijf van Peter en Brigitte Pliger en hun zoon Simon. Op een hoogte van 550 tot 700 meter liggen hun wijngaarden met Silvaner, Riesling, Veltliner en Gewürztraminer waarvan zij hun fantastische witte wijnen maken.

Dit oude wijnhuis met cantina en woonhuis dateert uit de 12e eeuw en is al 200 jaar in handen van de familie zelf. De druiven werden tot 1990 geleverd aan wijnmakers in de omgeving. Dan besluiten Peter en Brigitte om hun eigen wijn te gaan maken. De kwaliteit van een wijn hangt volledig af van de kwaliteit van de druif, en deze is bij Kuenhof verzekerd. De zes hectare met wijnranken liggen in terrasbouw perfect tegen de steile berghellingen gericht op het zuidoosten. De stenige bodem bevat een schat aan mineralen en steensoorten. Met de grootste zorg worden hier de druiven geteeld en geoogst in oktober.

Brigitte toont ons de eeuwenoude wijnkelder onder het huis. Van een dergelijke plaats van historisch erfgoed kunnen alleen maar bijzondere, onderscheidende wijnen komen. Nadat het druivensap is vergist in stalen vaten, volgt de rijping van de wijn deels op het stalen vat en deels in vaten van accaciahout. Wat een plek en wat een aardige en integere mensen hier. Wat zijn we aangenaam verrast als we bij een laatste ontmoeting op de wijnbeurs VInitaly kennismaken met Simon, de zoon van Peter en Brigitte. Hij vertelt ons dat de opvolging van dit prachtige oude wijnbedrijf verzekerd is. Nadat hij van zijn ouders alle ruimte heeft gekregen om te ontdekken wat hij met zijn leven wilde, verschillende studies volgde en verbleef in het buitenland, besloot hij onlangs definitief naar zijn wortels in Alto Adige terug te keren. In de zomer van 2017 studeert hij in het duitse Weinsberg af als wijnbouwer en oenoloog, om vervolgens in de voetsporen van zijn ouders te treden. Kuenhof gaat verder en wij zijn blij met de nieuwe generatie.

Productie per jaar in aantal flessen: 42.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 6.8HA

Certificering: Slow Food slak

Druiven: Riesling

Adres: Kuenhof, Mahr 110, La Mara, 39042 Bressanone (BZ)