La Distesa

Als we in de Marche zijn en La Distesa willen bezoeken, is Corrado Dottori helaas niet aanwezig. Een persoonlijke ontmoeting met deze wijnmaker zal later volgen. Om met het domein en de wijnen kennis te maken worden we van harte uitgenodigd door zijn moeder en door zijn collega die ons mee op pad neemt. We bezoeken de prachtig gelegen wijngaarden die verdeeld liggen over drie gemeentes van Castelli di Jesi: Cupramontana, Staffolo en San Paolo di Jesi. De wijngaarden in Cupramontana vormen het grondgebied dat San Michele heet. Bij deze wijngaarden, waar het langst in de geschiedenis van Marche druiven worden verbouwd en wijn wordt gemaakt, is ook de cantina van La Distesa gelegen. Dit wijnbedrijf is al drie generaties in handen van de familie Dottori. Sinds 2000 is Corrado hier wijnmaker.

De glooiende heuvels van Cupramontana en constante zon dragen bij aan het perfecte klimaat voor de verdicchio druiven. De temperatuur verandert drastisch tussen dag en nacht en de kleigrond van het land is ideaal voor de productie van druiven die op deze plek met het toenemen van de leeftijd alleen maar in kwaliteit toenemen. In de wijngaarden staan de rijen verdicchio, trebbiano, sangiovese, montepulciano en vernaccia van verschillende leeftijden. De nieuwste aanplant is van 2010, de oudere wijnstokken zijn al meer dan 30 jaar geleden aangepland. De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 300 tot 350 meter boven zeeniveau op klei- en kalkrijke grond met een ligging op het Zuidwesten. De oogst gebeurt met de hand, meestal halverwege september.

Wijnmaker zijn betekent voor Corrado dat hij op de eerste plaats met zijn wijn het verhaal van zijn gebied met zijn complexiteiten wil vertellen. Daarnaast wil hij de seizoenen volgen die altijd weer verschillend zijn. “Daarom hebben we gekozen voor een methode van biologische landbouw”, aldus Corrado, “om uit te drukken wat de aarde voortbrengt, zonder daar verandering in aan te brengen. En dat betekent dat we het hele proces volgen, vanaf de wijngaard tot aan de consument.” Deze werkwijze is zichtbaar in de wijngaard, waar we tussen de rijen wijnstokken wilde kruiden en bloemen, erwtjes, bonen en alfalfa zien groeien. Hier wordt niets bemest en wordt de grond alleen behandeld met minimale hoeveelheden zwavel en koper. Elke rij van druiven wordt gevolgd en bij de oogst wordt iedere druif zorgvuldig geselecteerd. In de cantina doen de natuurlijke gisten hun werk en worden zorgvuldig de niveaus van zwaveldioxide gecontroleerd voordat de wijn wordt gemengd om samen het eindproduct te maken. Hier is elke fles door de handen van de wijnmaker gegaan om de beste kwaliteit te waarborgen, voordat ze worden gelabeld en met de hand worden verpakt om naar hun eindbestemming te gaan.

Corrado Dottori is geportretteerd in de film Natural Resistence uit 2014 van regisseur Jonathan Nossiter.

Regio: Marche

Productie per jaar in aantal flessen: 14.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 5HA

Certificering: biologisch

Druiven: Verdicchio

Adres: La Distesa, Via Colonara 1, Cupramontana (AN)