La lanterna di Diogene

Eén van de mooiste projecten die we op onze reizen in Italië zijn tegengekomen is zonder meer La lanterna di Diogene. Op zoek naar zo’n heerlijke Aceto Balsamico worden we door onze wijnmaker Vittorio Graziano getipt om naar Solara di Bomportote rijden, een half uurtje van Modena vandaan.

Als we aankomen zien we gelijk dat we niet bij een doorsnee ‘acetaia’ zijn beland. Dit is een klein paradijs waar wordt gewerkt op basis van plezier, van interesse, van voldoening en van respect. Bij de oprichting van dit sociale coöperatief in 2003 is ervan uitgegaan dat iedereen het recht heeft om zo te mogen werken, ook, of juist ook, degene die mentaal of fysiek beperkingen hebben. Samen met mensen met een verstandelijke handicap, met patienten met psychiatrische aandoeningen of meervoudige handicaps.

La lanterna bestaat uit een boerderij met kleinvee, moestuinen, boomgaarden, wijngaarden een restaurant waar het heerlijkste geserveerd wordt en tot slot een acetaio, de plaats waar azijn wordt geproduceerd. Onder deze azijnen bevindt zich de traditionele Aceto Balsamico di Modena.

We worden ontvangen door Giovanni, il capo. Hij neemt ons mee in zijn project, we maken kennis met het enthousiasme waarmee hier het werk wordt gedaan, met de gelijkheid in de samenwerking, ongeacht beperkingen door een handicap. Met liefde voor de natuur en vriendschap voor elkaar wordt het werk gedaan, de grond bewerkt, de pasta’s, de groenten en het vlees bereid, het fruit geoogst, de dieren verzorgd en in de wijngaard gesnoeid.

De trebbianodruiven in de wijngaard dienen voor de productie van azijn. Giovanni toont ons de verschillende vaten en de systemen voor de rijping van hun Aceto Balsamico. Hij legt uit waarom deze vaten zich in een soort noodgebouw bevinden. Het jaar ervoor is de antieke acetaia door een stevige aardbeving geruineerd. De azijnvaten werden met grote krachten door elkaar geschud en de ravage was enorm. Gelukkig verloopt het herstel goed. De balsamicosystemen zijn weer geordend en het prachtige bakstenen gebouw staat in de steigers.

La lanterne di Diogene heeft ons overtuigd, zelfs overweldigdend. We sluiten ons bezoek af in de Osteria waar we een flink bord van de huisgemaakte prosciutto krijgen voorgeschoteld. Dan vervolgen we ons pad en weten we één ding zeker: hier komen we terug!

Oppervlakte van de wijngaard in HA: nvtHA

Adres: La laterna di Diogene, Via Argine 20, 41030 Solara di Bomporto (Modena)