Macchion dei Lupi

Het is oogsttijd als we na een weekje rust op Isola d'Elba weer voet aan wal krijgen op het vasteland van Toscane. Tijd voor een bezoek aan een nieuw wijnhuis. We zijn te gast bij Carlo Parenti. Zijn wijnhuis Macchion dei Lupi is gelegen in de Maremma, de heuvelachtige streek langs de kust in het Zuiden van Toscane. In 2005 verruilt Carlo zijn baan in het bankwezen voor zijn passie: de wijngaard. Vanaf het begin werkt hij biologisch en niet veel later volgt de biodynamische aanpak in de wijngaard en de wijnkelder. Voor Carlo geldt dat in zijn wijnen het terroir in zijn meest directe en pure vorm tot uitdrukking moet komen:

"Mijn wijn bevat al mijn passie voor de wijnstok. Bergopwaarts en zonder compromissen is de weg naar echt duurzame landbouw, naar authentieke wijnen met een grote identiteit, waarin je de intense smaak van onze druiven, de mineraliteit van onze bodems en de ziltigheid van onze zee kunt proeven."

Met een totaal van 3,5 hectare liggen drie wijngaarden verdeeld over heel diverse bodems. Op de rotsachtige vulkanische bodems staan de wijngaarden met  Merlot, Cabernet Sauvignon en Sangiovese. In het lager gelegen zanderige gebied bij de Cornia rivier staat de witte Ansonica aangeplant. Het is deze druif die ons naar Macchion dei Lupi heeft gebracht, want we waren zo nieuwsgierig naar de Odyssea van deze soort.

Gelukkig kan Carlo zich in de drukte van de oogsttijd voor ons vrij maken. In de wijnkelder, tussen de grote open vaten waar de ansonica ligt te vergisten, vertelt Carlo hoe hij te werk gaat. Doordacht, weloverwogen en met grote precisie. Iedere druif wordt in verschillende fasen geoogst, de duur van ieder schilcontact wordt afgewogen, iedere assemblage wordt uitgestippeld en de houtsoort van de vaten waarin de wijnen rijpen verschilt per keer. Vakmanschap en talent komt samen. Alle verschillende technieken staan volledig ten dienste van de best mogelijke expressie en hierbij wordt geen enkel obstakel uit de weg gegaan.

De wijnen van Carlo zijn zoals hij het bedoelt, met karakter en met identiteit. Hoe interessant kunnen verschillende expressies van eenzelfde terroir, van eenzelfde druif zijn. En iedere wijn heeft dezelfde lekkere drinkbaarheid, die sappige zuren en mooie fruitaroma's. Er wordt al snel geklonken op deze nieuwe samenwerking.

.

Regio: Toscana

Productie per jaar in aantal flessen: 25.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 4,5HA

Certificering: biologisch, biodynamisch

Druiven: Ansonica

Adres: Località Acquari 192, 57028 Suvereto (LI)