Marco Sara

Onze eerste ontmoeting is op een beurs voor natuurlijke wijnen in Milaan. We zijn op zoek naar de mooie witte wijnen uit Friuli, de Noordoostelijke provincie van Italië. Wat zijn we verrast als we met de heerlijk frisse wijnen van Marco Sara kennismaken. Uitnodigend en sprankelend fris. Marco Sara en zijn vrouw Sandra zijn al even uitnodigend als we hen enkele maanden later bezoeken in Savorgnano del Torre, een klein plaatsje ten Noorden van Udine.

In het gebied waar Marco zijn wijngaarden heeft wordt al generaties lang wijn gemaakt, wijnbouw als noodzaak om te leven, net als landbouw en veelteelt. In de jaren zeventig besluit de vader van Marco om van het wijn maken zijn beroep te maken. Marco neemt vervolgens in 2000 het bedrijf van zijn vader over, zet de productie van bulkwijn eerst voort, maar begint ook gelijk met de productie van zijn ‘eigen’ wijnen. Zijn eerste wijnen zijn gemaakt van natuurlijk gedroogde Picolit en Verduzzo druiven. In 2005 bottelt hij de eerste flessen. Hij besluit ook volledig organisch te gaan werken en in 2003 is deze omslag een feit. En nu ruim 15 jaar later hebben Marco en Sara nog steeds dezelfde ideeen:
“We believe that a system of organic agriculture that respects the land like any other living organism is the best way to preserve the quality and authenticity of our grapes. The search for a balance with the environment, respect for natural cycles are the principles that guide us in life and in running the business.”

Terwijl we samen een rit maken langs de prachtig gelegen wijngaarden neemt de joviale Marco alle tijd om ons uit te leggen wat voor diversiteit Friuli herbergt, welke lokale druiven belangrijk zijn en welke keuzes hij maakt bij het wijnmaken. Aansluitend schuiven we aan in de prachtige proefruimte van hun nieuwe cantina. Alles piekfijn verzorgd. We proeven het volledige gamma en zijn meer dan overtuigd. Marco’s wijnen zijn typische wijnen uit het Noorden, je proeft de frisheid van de bergen, ook in die zalige wijnen gemaakt van gedroogde druiven. Toppers. Gelukkig ziet ook Marco het helemaal zitten om te gaan samenwerken.

Productie per jaar in aantal flessen: 20.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 5HA

Certificering: ja

Druiven: Verduzzo

Adres: Marco Sara, Via dei Monti 3, 33040 Frazione Savorgnano del Torre (UD)

[jucra_acf_map]