Mille Una

Wie de wijnen proeft van Mille Una, ervaart een rijke traditie, een verleden zoals ook de sprookjes van duizend en een nacht ons terugbrengen naar het mysterieuze verre Oosten. Dario Cavallo maakt samen met zijn zoon en oenoloog Marco sinds de oprichting van het bedrijf in 2001, deze wonderlijke wijnen uit Puglia, gelegen in de hak van Italië. Wonderlijk door de rijkdom aan smaken, de volheid en de uitgesproken balans in de wijn. Gedreven door passie drukt Dario in zijn wijnen duizend en een verhalen uit over zijn gebied, de provincie Taranto en de eeuwenoude druivenrassen zoals de Primitivo en de Negroamaro.

Dario verbouwt zijn druiven op 45 hectare grond (deels eigendom en deels gehuurd), vlakbij de Middellandse zee en de stad Manduria gelegen. Het vlakke, rood gekleurde land hier heeft enorm veel ijzer en mineralen in de zanderige en kleiachtige bovenlaag en de zachte kalk en rotsachtige onderlaag. Zijn wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 70 jaar met uitschieters van 90 jaar oud voor de cru’s.

De cantina gelegen in het plaatsje Lizzano, laat aan de buitenkant niet zien wat voor moois achter die muren wordt gemaakt. We proeven ongeveer het hele gamma, terwijl Dario enthousiast vertellend op en neer loopt en tussendoor overlegt met zoon Marco die in de cantina aan een kapotte pomp werkt. Ons ongeloof bereikt de top als we een intense primitivo proeven die ondanks een alcoholpercentage van boven de 18% toch nog het evenwichtige karakter blijft behouden. “Dat kan alleen met autochtone gisten die bij dit percentage nog in leven kunnen blijven” licht Dario toe. Powerwijnen van een grote persoonlijkheid, die tegelijkertijd zo gevoelig en eerlijk blijven.

Regio: Puglia

Productie per jaar in aantal flessen: 50.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 45HA

Adres: Mille Una, Largo Chiesa 11, Lizzano (TA)