Musto Carmelitano

Sinds 2007 staat dit mooie kleine familiebedrijf onder leiding van Elisabetta Musto Carmelitano. Onmisbaar is haar broer Luigi, die zich samen met zijn vader voornamelijk bezig houdt met de wijngaarden en daarnaast de commerciële taken voor zijn rekening neemt. Luigi vertelt ons met zijn jeugdige enthousiasme en oprechtheid over de streek, over de wijngaarden en de filosofie van het bedrijf. Eerlijke wijnen die volgens traditionele methoden zijn gemaakt, met het grootste respect voor het milieu en vanuit de verantwoordelijkheid om de belangen van de klant te beschermen. In het gecertificeerde bedrijf streven deze wijnmakers ernaar om met de grootste zorg het karakter van de druif en zijn unieke omgeving in de wijn tot uitdrukking te laten komen.

Musto Carmelitano is gelegen in de provincie Basilicata, in de plaats Maschito, 550 meter boven de zeespiegel op oude vulkanische en kalksteengrond. Dit is het centrum van de DOCG Aglianico del Vulture en de streek wordt algemeen erkend als een van de meest geschikte gebieden in Basilicata voor de productie van de Aglianicodruif. We krijgen een rondleiding door de verschillende wijngaarden: de wijngaard van Pian del Moro met wijnstokken van 80 jaar oud, de wijngaard van de Serra del Prete die 45 jaar geleden werd aangeplant en de jongste wijngaard Vernavà met een leeftijd van 25 jaar.

In de cantina zwaait Elisabetta de scepter. Conventionele methoden van zuivering, filtering of stabilisering van wijn worden geschuwd. “De druiven uit de verschillende wijngaarden worden apart gevinifieerd en we hebben prachtige resultaten behaald met de vinificatie in beton en staal en met rijping op hout en in de fles”, vertelt Elisabetta. Wij kunnen dat zelf vaststellen als we naar het nieuw geconstrueerde proeflokaal gaan die via een trap op een hoger gelegen niveau bereikbaar is. Met de glazen wand hebben we een prachtig uitzicht over de vaten in de cantina en zitten we echt tussen de wijn. Jonge gedreven mensen, een nieuwe generatie en al zo een mooi aanbod van wijn. Petje af.

Productie per jaar in aantal flessen: 30.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 6.5HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Moscato

Adres: Musto Carmelitano, Via Pietro Nenni, 23, 85020 Maschito (PZ)