Podere Sante Marie

Podere Sante Marie is gelegen tegen de heuvels van Montalcino in het klassiek glooiende landschap van Toscane. Marino en Luisa Colleoni, oorspronkelijk afkomstig uit Bergamo in Noord Italië, kochten eind vorige eeuw het landgoed met woonhuis, niet wetend dat onder de bergen en heuvels een prachtige wijngaard verscholen lag. Na de ontdekking en het herstel van de wijnstokken kregen zij de certificering voor hun druiven om de bekende Brunello wijn te kunnen maken. In 2000 werden de eerste flessen gebotteld.
Marino vertelt ons hoe hij vanaf het begin organische wijnbouw heeft toegepast. Nog steeds zoekt hij naar mogelijkheden om de natuurlijke benaderingen te verfijnen, nieuwe inzichten toe te passen en om ingrijpen in het proces te vermijden. Zo experimenteert Marino op dit moment met bepaalde mijten (lambi mites geheten) die de wijnstokken dusdanig tegen meeldauw (oidium) beschermen, dat het gebruik van sulfiet in de wijngaard zelf haast overbodig zou zijn.
Uitgebreid licht Marino toe hoe binnen verschillende omgevingselementen zijn wijnen tot stand komen; wijngaarden op verschillende plekken gelegen, met verschillende bodems, verschillende hoogtes en klimaatinvloeden. Voordat we de cantina binnen gaan, komen we via een geheimzinnig poortje in een soort grot terecht. Dit deel heeft Marino intact gelaten om te kunnen laten zien hoe de bodem in elkaar zit. De rotswanden van de ruimte zijn doorkliefd met smalle gangetjes waar een continue luchtstroming de ruimte verfrist. Dit is de grond waarin zijn druivenstokken zijn geworteld en waar zijn topdruiven kunnen groeien.
Van deze topdruiven maakt Marino grote klasse wijnen: Rosso di Montalcino en Brunello di Montalcino. Deze moeten aan de strengste regelgeving voldoen. Maar Marino legt voor zich zelf de eisen nog hoger. Zo blijft de Brunello niet de vereiste twee jaar op vat, maar wacht Marino tot het moment van botteling voor hem is aangebroken, ook al kan dat wel vier jaar duren. We proeven uit het vat de mooie jonge Brunello’s in de dop, met de potentie van grootse Brunello’s. We proeven de Rosso’s en zijn meer dan overtuigd. Hier wordt gewerkt vanuit grote passie met hart voor de natuur. Dit is
Marino.

Regio: Toscana

Productie per jaar in aantal flessen: 9.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 3HA

Certificering: biologisch

Adres: Podere Sante Marie, Località Santa Maria 298, 53024 Montalcino Siena (SI)