Principiano
Quote van de wijnmaker: Being from Langhe means having an indissoluble link with the land, the vines and the wine, so it was natural to draw from our roots in viticulture since the early nineties with the purchase of land and vineyards. A passion, a job that generation after generation has come into my hands, hoping to be able to preserve it and enhance it in full respect of nature. Supporting the vines with gestures and attention, complicity and enthusiasm is a necessity that involves my whole family, in order to return the character of our land to Barbera, Barolo, Dolcetto and Nebbiolo, which are the spontaneous fruit of our actions and our instinctive inclination. My Piedmontese accent, my wife's Spanish one, boys' Macedonian one, my children's shouts are mixed and released into the sky with hope and passion during each harvest, greeted by the trees and given back to those who are willing to know us.
Ferdinando en zijn echtgenote Belén zijn de tweede generatie van deze familie die wijn produceren. De familie Principiano koopt in het begin van de 20e eeuw percelen aan in Monforte d'Alba . Het is een zeer kleine landgoed met een productie van slechts ongeveer 35.000 flessen per jaar. Zijn vader Americano erft de wijngaarden en begint zijn wijnmakerij in 1950.
Ferdinando neemt het roer over in de jaren negentig, een tijd waarin het de trend was om de kleur en de concentratie van wijn te verhogen, nieuw hout te gebruiken, micro-oxigenatie toe te passen, etcetera.. Terreur door de wijngidsen veroorzaakt, alles moet beter, donkerder, krachtiger. “Ik heb het allemaal gedaan”, vertelt Ferdinando, “en heb er ook schoon genoeg van gekregen”. Hij raakte er steeds meer van overtuigd dat de Langhe niet een internationale stijl van wijn maken moet nastreven, maar dat de wijnen juist de plaats waar ze vandaan komen moeten weerspiegelen. Hij ziet in dat het eigen karakter en de schoonheid van een wijn juist versterkt wordt onvolkomenheden en niet het resultaat is van het streven naar perfectie. Hij gooit in 2003 het roer radicaal om, gebruikt geen chemicaliën meer in de wijngaard of de temperatuurregeling in de kelder, werkt gepassioneerd en met verbluffende resultaten. Zijn wijnen hebben diepte en rijkdom, zijn Barolo Boscareto en zijn Barbera La Romualda behoren tot de beste van de Langhe.
Als we Ferdinando bezoeken is hij juist terug van een week Vinitaly, de giga wijnbeurs in Verona. “Ik ben zo blij dat ik weer in mijn wijngaarden kan zijn” zegt hij, terwijl hij ons zijn verschillende percelen laat zien. Dat begrijpen we als we stil houden bij een paradijselijke plek, de barolo-wijngaard met de naam Ravera. Hier is een vredige stilte met alleen het lieflijke getjilp van vogeltjes die genieten van het voorjaar. Onderaan de heuvel ligt tussen de bomen een oude boerderij verscholen, zijn geboortehuis, waar nu de landbouwwerktuigen hun plaats hebben. Wat is het hier mooi.