Rivella Teobaldo

“Wij zijn met twee personen, hebben twee hectare wijngaard, verbouwen twee druivensoorten en maken twee soorten wijn” is de opening van Teobaldo Rivella. Samen met zijn vrouw Maria Musso ontvangt hij ons in Barbaresco, waar hij Barbaresco wijn van de Nebbiolodruif en Dolcetto wijn van de Dolcettodruif maakt. Door een brand in de wijngaard in 2020 moet hij helaas met de teelt van de dolcetto stoppen. We zijn te gast bij een al iets ouder echtpaar dat in 1967 de eerste fles Barbaresco bottelde. Teobaldo maakt volgens zijn zeggen de wijn in zijn wijngaard. Zijn ingrediënten zijn een flinke dosis passie, opoffering en acceptatie van wat de natuur je geeft - of dat nu goed is of slecht. Hier worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt. Je moet gewoon geluk hebben met ieder seizoen.

In de kleine cantina, gelegen onder het woonhuis heerst een serene stilte. In de grote eiken vaten wordt alle tijd genomen die nodig is voor de gisting. “We bottelen pas als we denken dat de tijd daar rijp voor is, zonder haast, op het tijdstip dat de natuur ons zegt dat het juiste moment er is”, licht Maria toe. De oude traditionele methoden die ze toepassen zijn overgedragen door de voorvaders van Teobaldo en Maria. “Wij geven de voorkeur aan deze traditionele boven een moderne wijn”, stelt Teobaldo.

De verschillen in de wijn tussen de verschillende jaren komen oprecht tot uitdrukking als we de Barbaresco proeven. Niet dat de ene jaargang beter is dan de andere, maar wel anders. Terwijl Teobaldo zijn andere passie, het wielrennen en zijn bewondering voor Fausto Coppi deelt met mijn echtgenoot, proberen wij ons te concentreren op deze prachtwijnen. Van ons mag deze traditie blijven! En ach, dat hier nog geen gebruik wordt gemaakt van een computer en bestellingen via fax verlopen, komt uiteindelijk ook wel goed.

Regio: Piemonte

Productie per jaar in aantal flessen: 12.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 2HA

Certificering: Slow Food slak

Druiven: Nebbiolo

Adres: Rivella Teobaldo, Localita Montestefano 6, Barbaresco (CN)