Santa Caterina

In de buurt van de stad Sarzana, in het uiterste Zuidoosten van Ligurië vinden we Santa Caterina. Het wijnbedrijf van Andrea Kihlgren. In de Cinque Terre, waar de Apenijnen naar de zee afdalen heeft hij in een vruchtbare vallei, verdeeld over verschillende percelen, acht hectare aan wijngaarden en drie hectare olijfboomgaarden.

Santa Caterina is de naam van een van de heuvels die tot de wijngaarden behoren. Het terrein is afwisselend met zachte hellingen en steile terrassen. De bodemsamenstelling wisselt ook sterk, sommige wijngaarden hebben een stevige grond van rode klei, anderen wijngaarden hebben een rivierachtige bodem met grind en kiezelstranden. Andrea verbouwt hier zowel witte als blauwe druiven.

Eind jaren tachtig vertrouwt zijn moeder Andrea het wijnbedrijf toe dat lange tijd van de familie was van zijn moeders kant. Zonder enige agrarische opleiding stapt Andrea in het avontuur. Hij wist vanuit zijn jeugd van het keiharde bestaan van een wijnboer, maar voelde zich verantwoordelijk voor het behoud van het erfgoed en zag uit naar de intrinsieke rijkdom van dit boerenleven.

Terwijl hij op zijn rustige toon vertelt raken we overtuigd van zijn liefde voor het vak. Andrea is geen persoon die zich op de voorgrond plaatst en die zegt hoe alles moet. In al zijn bescheidenheid blijft hij nog steeds zoeken naar de optimale omstandigheden om wijn te maken. Onder de grond breidde hij zijn cantina uit. Buiten toont hij ons amfora’s die hij in een door hemzelf ontworpen eivorm laat maken. We lopen door de wijngaarden waar hij met gebruik van biodynamische principes zoekt naar de beste balans. Heel zijn werk drukt uit hoe hij nadenkt en te rade gaat bij zichzelf, vertrouwt op zijn eigen gevoel en zijn gezond verstand.

Regio: Liguria

Productie per jaar in aantal flessen: 25.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 8HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Vermentino

Adres: Santa Caterina, Via Caterina 6, 19038 Sarzana (SP)