Sedilesu

We zoeken een wijn van de Canonau, de inheemse druif van Sardinië. Zoals we meestal te werk gaan, speuren we eerst de beurzen af, om vervolgens als we een mooie wijn gevonden hebben, de wijnmaker ter plekke in zijn bedrijf te gaan bezoeken. De beurs eerst dus. Nadat we een heerlijk soepele en toch intense Canonau hebben geproefd bij de stand op Vinitaly van het wijnbedrijf Giuseppe Sedilesu, hebben we een onderonsje in het Nederlands. De wijn heeft ons verrast en we bespreken met elkaar dat we graag naar Sardegna zouden gaan om dit wijnbedrijf te bezoeken. We schrikken op als we in het Nederlands van harte worden uitgenodigd. Het is Janny, een enthousiaste jonge vrouw van oorsprong uit Duitsland en met een Nederlandse vader. Ze volgde de liefde en woont nu al geruime tijd in Sardegna. Het wijnbedrijf Sedilesu is blij met haar voor de externe contacten en de sales van hun prachtige wijnen.

Als we het wijnbedrijf enkele maanden later in Mamoiada, het hart van Sardegna in de bergen rondom Nuoro bezoeken, begrijpen we waarom Janny hier verliefd werd. We hebben haar man niet ontmoet, maar de omgeving, het landschap is zo prachtig en zo uitnodigend. De ontvangst is warm. We maken kennis met Salvatore, zoon van Giuseppe en Grazia Sedilesu, die nu samen met zijn broer Francesco en zus Antonietta het bedrijf runt. Vijfendertig jaar geleden kochten Giuseppe en Grazia hun eerste hectare wijngaard en zowel het landgoed als heel de familie kwam tot een weelderige bloei. In de prachtige proefruimte hangt op groot posterformaat een foto van de drie generaties. Het exacte aantal familieleden zijn we vergeten, maar er stonden heel veel mensen op.

De wijngaarden hebben zich in deze periode uitgebreid tot 15 hectare. Hier staat voornamelijk canonau aangepland. Slechts vijf procent van de wijngaarden staan beplant met een andere, zeer oude inheemse druif, de witte Granazza. Tot 2000 werden door Giuseppe en Grazie alleen bulkwijnen geproduceerd. Toen de kinderen het roer overnamen werd er direct overgestapt op eigen botteling en labeling. Wat begon als een experiment eindigde in een verdubbeling van de productie en in de bouw van nieuwe wijnkelders. Salvatore en Janny die ons rondleiden leggen uit dat de bouw volledig past binnen het concept van natuurlijk wijn maken. De architectuur passend in het landschap, het gebruik van duurzame materialen en de opwekking van zonne-energie, drukken het respect voor de natuur uit.

Janny vraagt of we een hapje mee lunchen, dan kunnen we gelijk het assortiment aan wijnen proeven. Nu zijn we de overdadigheid van de lunch in Italië wel gewend, echter de rijkdom van moeder aarde hier is in de overtreffende trap. De wijn-spijscombinaties die we maken met de diversiteit van smaken op tafel is enorm. Maar primair gaat het om het proeven van de wijnen. De ziel van de wijn van Sedilesu overtuigt ons direct. Ook al heeft iedere wijn uit het assortiment zijn eigen karakter, dit zijn stuk voor stuk Cannonau’s uit het hart van Sardegna.

Regio: Sardegna

Productie per jaar in aantal flessen: 100.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 18HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Cannonau

Adres: Cantina Giuseppe Sedilesu, Via V. Emanuele II, 64, 08024 Mamoiada (NU)