Terra d'Arcoiris

Walter Loesch, afkomstig van Alto Adige en zijn vrouw Paola Leonardi leren elkaar kennen in Toscane, waar Paola een tour maakt met het theatergezelschap “Arcoiris”. Het leven neemt een wending richting biologische landbouw en met de start van hun bedrijf in 1987 onder de naam Terra d’Arcoiris blijft de herinnering voortleven. En ondertussen is zoon Florian een belangrijke steunpliaar in de wijngaard en in de cantina. Gedreven, zeer betrokken en veelbelovend voor de toekomst van dit mooie wijnhuis.

We zitten in de het Chiantigebied in Toscane, in de Colli Senesi ten Zuidoosten van Siena. Walter komt los als hij vertelt over hoe ze druiven en appels telen. Van de 40 hectare grond zijn acht hectares bebouwd met zowel inheemse als internationale druivensoorten. De oudste wijngaard van bijna 50 jaar heeft een typische Chianti mix van Sangiovese, Canaiolo, witte en zwarte Malvasia, Trebbiano , Foglia tonda en Ciliegiolo. Ook in de nieuw aangeplante wijngaarden van 15 jaar oud vinden we deze autochtone druiven terug, aangevuld met een weinig Syrah en Merlot.

Terwijl we op de met gras begroeide bodem tussen de wijnstokken lopen zien we in de verte vaag de Monte Subasio in Umbrie verrijzen. Walter legt uit hoe door de bescherming van het gras tegen ziekten de behandeling van de wijnstokken met koper tot een minimum kan worden beperkt. Hoewel ze zelf biologisch gecertificeerd zijn, vinden Walter en Paola dat een classificatie in biologisch of biodynamisch kunstmatig is en juist een barrière opwerpt tussen de verschillende manieren van werken. Het gaat er volgens hen om dat je het land en het gebruik respecteert, of dat nu vanuit een biologisch principe, een idee van Steiner of een advies van een wijze boer is die je hebt ontmoet.

De chianti’s van Walter en Paola zijn absoluut geen doorsnee wijnen. In deze wijnen is puurheid en eerlijkheid hoofdzaak. De aroma’s die we proeven zijn zeer intens, zowel in de volle Rosso Toscano als in de mooi gestructureerde evenwichtige chianti’s. Een prachtige uitdrukking van het Terra d’Arcoiris terroir!

Regio: Toscana

Productie per jaar in aantal flessen: 20.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 7HA

Certificering: biologisch

Druiven: Sangiovese

Adres: Terra d'Arcoiris, Via della Maglianella 5, 53042 Chianciano Terme (SI)