Togni Rebaioli

Enrico Togni besluit in 2001 op het moment dat hij zijn academische graad in de rechten vrijwel binnen heeft, zijn droom te volgen. Hij wordt wijnbouwer en neemt de zorg voor drie hectare wijngaarden van zijn grootvader op zich. Hij wordt voor gek verklaard om natuurlijke wijnen te gaan maken in een haast leeggestroomd Valcamonica, het Noordelijk deel van de Brescia provincie waar nu vooral industrie is gevestigd in de vallei en waar wijnproducenten met wijnmaken geen boterham meer verdienen. Met vastberadenheid en koppigheid houdt Enrico vast aan zijn droom, aan zijn geloof in de toekomst. Enrico gaat het gevecht aan om met de grootste toewijding eerlijke, natuurlijke wijnen te produceren in zijn regio.

Langzaam klimt de weg omhoog naar Erbanno, een bergplaatsje in de gemeente Darfo Boario Terme. Op loopafstand van Enrico’s woonhuis en cantina liggen de wijngaarden tegen de steile helling. Een groot contrast met de fabrieken die een paar honderd meter lager liggen te roken in de vallei. Enrico besluit 2003 de autochtone druif Erbanno aan te planten, nadat hij het jaar ervoor had gezien hoe deze druif de peronospora kon overleven. In 2010 is de eerste oogst. Hoewel Enrico op het moment van ons bezoek ook Merlot en Marzemino aanplant heeft staan, wil hij zich de komende jaren toeleggen op slechts drie druivensoorten: naast de Erbannodruif de Nebbiolo en de Barbera, druivensoorten die eveneens goed zijn aangepast in het gebied.

Togni Rebaioli is geen gecertificeerd bedrijf. Voor Enrico is die classificatie als bioboer niet belangrijk. “Ik gebruik noch geselecteerde gisten noch sulfiet bij de vinificatie. Op het land is het gebruik van koper en sulfiet tot een minimum beperkt”, aldus Enrico. Natuurlijke wijn bestaat voor hem niet: “Wijn is het werk van de mens. Het maken van wijn gaat zelfs in tegen de fysiologie van de plant en dus tegen de natuur. Het doel van een goede boer is om de natuur te respecteren, de feilbaarheid van zijn werk te respecteren, het werk, de techniek aan te passen aan de omgevingsomstandigheden van dat moment en niet omgekeerd. Persoonlijk geloof ik meer in de mensen dan in certificatie. Voor mij zou certificatie een extra last zijn en het zou mijn interpretatie, mijn manier van werken niet veranderen”.

Hoewel voor Enrico Togni geen natuurlijke wijnen bestaan, maakt dit bezoek ons duidelijk wat voor een grootse wijnboer hij is en wat voor wijnen hij maakt. Zijn karakter, zijn persoonlijkheid, zijn terroir, je proeft het in je glas. De slak uit de slow wine gids is hier dubbel en dwars verdiend.

Productie per jaar in aantal flessen: 15.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 3HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Schiava

Adres: Togni Rebaioli, Via Rossini 19, 25047 Darfo Boario Terme (BS)