Torre dei Beati

Tijdens de opleiding voor sommelier groeide niet alleen de liefde voor wijn, maar vonden Fausto Albanesi en Adriana Galasso ook elkaar in de liefde. De vader van Adriana plant reeds in 1972 de Montepulciano wijngaarden aan in Loreto Aprutino, gelegen in de Abruzzo onder de Gran Sasso ,een twintig kilometer van de Adriatische zee. In 1999 schenkt hij deze wijngaarden aan zijn dochter en haar man, hetgeen een definitief keerpunt zal zijn in hun leven. Met keihard werken zetten zij een prachtig bedrijf neer dat in de jaren niet alleen qua grondgebied is uitgebreid, maar waar met de aanplant van de Pecorino en recent ook de Trebbiano druif nu tevens witte wijnen worden gemaakt.

Fausto legt uit waar de naam Torre dei Beati vandaan komt. Niet ver van hun wijngaarden af ligt een oud kerkje met een fresco van Het Laatste Oordeel. Een detail van deze fresco toont de Torre dei Beati, vertaald de toren van de heiligen. Het fresco laat zien hoe de zielen van de overledenen worden beproefd en hoe alleen zij die deugdzaam leefden de poort passeren naar het eeuwige leven. Het blijft in het midden of de verwijzing van het wijnbedrijf naar deze toren de druiven symboliseert die op weg naar de fles eveneens de strengste selectie ondergaan, of dat hier ook een inspiratie is voor Fausto en Adriana zelf die met hun enorme inzet de mensen willen bereiken met hun prachtige wijnen.

De wijngaarden van Torre dei Beati liggen op een hoogte tussen 250 en 320 meter en de grote verschillen tussen warme zeewind overdag en de koele wind ’s nachts vanaf de Gran Sasso creëren de juiste omstandigheden voor gezonde druivengroei. De bodem bestaat uit kalkrijke klei. Voor Fausto is de kwaliteit van het werk in de wijngaard cruciaal. Hij vertelt hoe er geoogst wordt door telkens in dezelfde percelen alleen de perfect rijpe en gezonde druiventrossen te selecteren en tot wel vijf keer toe terug te keren in hetzelfde perceel totdat de juiste rijpheid is bereikt. Vervolgens worden alleen de beste druiven nog eens geselecteerd op een sorteertafel.

Direct naast de oude, in originele stijl gerestaureerde boerderij is op smaakvolle wijze een nieuwe moderne cantina gebouwd. Hier worden de 100% biologische wijnen van Torre dei Beati gemaakt. De boerderij zelf dient op dit moment vooral als een superlocatie voor proeverijen van de wijnen. Het gezin zelf met twee jonge schoolgaande kinderen woont aan de zee in Franca Villa al Mare. “Mijn vrouw en kinderen willen daar graag blijven wonen, dus rijd ik naar hier op en neer” zegt Fausto die naast zijn drukke werk als wijnbouwer ook nog een full time baan heeft als ingenieur in een bedrijf in de regio.
We maken kennis met zijn zoon die ons van de lekkerste antipasti voorziet terwijl we het hele gamma van Torre dei Beati proeven. We maken via het etiket van de lekkere witte Pecorino wijn ook kennis met zijn dochter die de tekening voor deze fles maakte. Fausto vindt het vooral belangrijk om goed te zorgen voor onze kinderen, ons milieu, onze toekomst. Hij is van mening dat het feit dat een wijn biologisch is slechts een minimale impact heeft op de wijn en op de gezondheid. Alcohol kan volgens hem veel slechter zijn dan mogelijke restanten van chemicaliën.

Regio: Abruzzo

Productie per jaar in aantal flessen: 100.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 20HA

Certificering: biologisch, Slow Food slak

Druiven: Trebbiano

Adres: Torre dei Beati, Contrada Poggioragone 56, 65014 Loreto Aprutino (PE)