Vigne dei Boschi

Als we de navigatie volgen op zoek naar het adres waar we met Paolo Babini hebben afgesproken, lijkt de weg tussen de wijngaarden omringd door bossen oneindig. De nog verharde weg hebben we al ver achter ons liggen en het grindpad klimt door de nog onbedorven natuur akelig steil omhoog. Het is haast zo spannend dat we het oog voor de schoonheid van deze plek uit het oog verliezen. Hier kunnen alleen nog maar de kleine vespakarretjes (ape) of kleine tractoren komen en er zit voor ons niets anders op dan om te draaien.

Na het draaien van onze auto op een haast onmogelijke plek in de bocht van die steile weg, bellen we van de schrik bekomen met Paolo, de eigenaar van Vigne dei Boschi. “Oh maar dan jullie zitten in mijn wijngaarden! We hebben toch afgesproken hier bij de cantina”, zegt Paolo verbaasd. Deze ligt een uur verderop in de vlakte van de Po niet ver van Ravenna. Wat een contrast tussen deze twee plekken. Het jonge gezin van Paolo woont hier in het woonhuis naast de cantina, die helaas vanwege verbouwingen niet te bezichtigen is.

Zittend in zijn tuin met de wijnen op tafel vertelt Paolo ons over zijn wijngaarden die we hebben gezien, gelegen op de rug van de Appenijnen, 400 meter boven de zeespiegel. Geheel tegen de traditie in om druiven in deze regio op de lager gelegen heuvels te verbouwen, kocht Paolo deze relatief hoog gelegen grond omringd door de bossen. “Hier rijpen de druiven langzamer en zorgt het grote temperatuursverschil tussen dag en nacht voor de optimale ontwikkeling van aroma’s in de druiven”, vindt Paolo.

Samen met zijn vrouw die technicus is in de oenologie, runt Paolo Vigne dei Boschi. Het bedrijf werkt sinds 1994 volgens de methoden van de biologische landbouw en sinds 2002 passen zij de biologisch-dynamische principes toe. De verschillende wijngaarden hebben ieder hun eigen micro klimaat waar steeds weer andere druiven het best gedijen. In een deel van de wijngaarden groeien de internationale druivensoorten zoals Merlot, Pinot Noir, Syrah en Riesling. Een ander deel van de druivensoorten zijn autochtoon, zoals de Albana en verschillende klonen vanuit een nabij gelegen wijngaard van meer dan 50 jaar oud. Wat zijn wij blij dat we deze parel toch hebben gevonden.

Productie per jaar in aantal flessen: 12.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 5.5HA

Certificering: Slow Food slak

Druiven: Albana

Adres: Vigne dei Boschi, Via Tura 7/a, 48013 Brisighella (RA) Via Tura, 7/a 48013 Brisighella (RA)