Vittorio Graziano

Alles aan Vittorio Grazziano drukt uit dat hij het anders wil doen, anders wijnmaken, anders leven. Dat niet alles bij Vittorio geordend verloopt, levert natuurlijk soms complicaties op. Na drie keer tevergeefs zijn wijn besteld te hebben, lukt het hem uiteindelijk na een jaar aan ons te leveren en bedankt deze rebels ogende persoon met een hart van goud mij voor mijn geduld: “Grazie Olga, sei un angelo...Ciao. Vittorio.” Maar de eigenzinnigheid van een vrij mens levert echt geweldige wijnen op.

We bevinden ons in het hart van Emilia Romagna, in Castelvetro di Modena, het culinaire land van de prosciutti, de salumi en formaggi. Een bezoek aan zijn cantina blijft in ons geheugen gegrift. Het is hoogzomer met een zinderende hitte, het woonhuis lijkt onbewoond, maar Vittorio’s karakteristieke felrood gekleurde mini verraadt zijn aanwezigheid. We begeven ons naar de multifunctionele kelders onder het huis, ingericht als woongedeelte, bureau en cantina. Om hier te kunnen koken heeft Vittorio een mobielfornuis gemaakt in een winkelwagen. Gedeeltes zijn afgeschermd met gordijnen en op de muren staan levensspreuken over de aardse geneugten die er geen doekjes om winden. Dit is het leven in zijn pure vorm zonder materiele ballast.

Maar de reden van ons bezoek was ook om met zijn wijnen kennis te maken. Vittorio neemt ons aandachtig op terwijl we een overheerlijke pure Lambrusco proeven. Tegelijkertijd krijgen we uitleg over de manier waarop hij zijn wijnen maakt, op traditionele wijze met een hergisting op de fles. De druiven zijn afkomstig van een vijftal hectare wijngaard waar twaalf verschillende druivensoorten groeien. Slechts drie druivenrassen kent hij bij naam, van de andere variëteiten is tot op heden de naam onbekend. Behalve de mousserende wijnen laat Vittorio ons ook kennis maken met zijn stille wijnen die hij op kleine schaal maakt. Ze zijn fantastisch, zeker in combinatie met de oude Parmiggiano en de overheerlijke Aceto Balsamico di Modena die hij voor zichzelf en vrienden maakt.

Bij het afscheid krijgen we twee jonge katjes aangeboden, of we die als ricordo (souvenir) willen meenemen naar België. De samenwerking met Vittorio gaat van start. En ieder is hier blij mee.

Productie per jaar in aantal flessen: 30.000

Oppervlakte van de wijngaard in HA: 5HA

Certificering: Slow Food slak

Adres: Vittorio Graziano, Via Lunga 7b, 41014 Castelvetro di Modena (MO)