Calabria

Calabria, waar de Oude Grieken over spraken als 'Enotria', land van wijn, vormt de 'teen' van de Italiaanse laars. De regio wordt bijna geheel door de zee omgeven: in het zuiden door de Ionische en in het noorden door de Thyrreense zee. Het gebied wordt gedomineerd door een bergachtig landschap met grote klimatologische verschillen. Tegenover het droge en warme kustgebied staan de koele hoogvlaktes van het Sila-gebergte en de Aspromonte.
Calabria is rijk aan inheemse druivensoorten, waarbinnen de blauwe duidelijk in de meerderheid zijn. Er wordt dan ook overwegend rode wijn geproduceerd in deze regio. Slechts 5% van het totale wijngaardoppervlak, 24.000 hectare, heeft een DOC-classificatie. De regio telt 12 DOC's en 13 IGT-wijnen. Verreweg de meeste DOC-wijnen zijn afkomstig van de provincies Catanzaro en Cosenza, in het noordelijke deel van Calabria.

De bekendste wijn is ongetwijfeld de Cirò. Deze stevige rode wijn van de Gaglioppo-druif werd al in de Oudheid door de Grieken in het kustgebied van Catanzaro gemaakt en gedronken. Een plaatselijke legende wil dat de wijn, toen onder de naam 'Krimisa', door plaatselijke atleten werd gedronken om de overwinning te viering tijdens één van de eerste Olympische Spelen. De Cirò heeft zijn degelijke reputatie tot op de dag van vandaag weten te behouden en met de komst van nieuwe wijnbouwmethoden en -technieken zelfs verbeterd. Door middel van moderne technieken kan men het van nature hoge alcoholpercentage enigszins omlaag brengen en is de wijn niet meer zo snel geneigd te oxyderen als voorheen. De Cirò is vandaag de dag ronder en zachter van karakter en bevat meer fruit dan enkele decennia geleden.

Naast de rode Cirò, bestaat er ook een lichtvoetige rosé en een witte Cirò van de Greco bianco, een andere druivensoort die al ten tijde van de Griekse overheersing werd gebruikt.

In de hoger gelegen gebieden geeft de Gaglioppo lichtere en fruitiger rode wijnen zoals de Pollino, de Donnici en de Savuto, die qua karakter meer gelijkenis vertonen met de rode wijnen uit het Alpine-gebied. Naast de Gaglioppo worden er ook andere blauwe variëteiten verbouwd, zoals de Magliocco en de Nerello Mascalese. Onder de witte wijnen noemen we tenslotte de Greco di Bianco. Een heerlijke, maar zeldzame, zoete wijn met tonen van citrus-fruit die rond het plaatsje Bianco, in de provincie van Reggio Calabria, gemaakt wordt van de Greco bianco.