Emilia Romagna

De Emilia Romagna is beroemd vanwege haar voedingsmiddelen, fruit èn wijn. De zeer vruchtbare vlakte ligt als een langgerekte driehoek tussen de Po, de Adriatische Zee en de Apennijnen. Zoals de naam al aangeeft bestaat het gewest feitelijk uit twee regio's. Deze regio's komen tot elkaar in de gastronomisch welbekende stad Bologna. De Emilia, met haar voortvarende steden zoals Modena, Reggio, Parma en Piacenza ligt in het westen. De Romagna, met steden als Forlí , Ferrara en Ravenna wordt in het oosten begrensd door de Adriatische Zee. Met Rimini als wellicht Italië's bekendste badplaats.

Uit een totale oppervlakte van 58.000 hectare wijngaard wordt circa 7 miljoen hectoliter wijn verkregen. Een wijnproductie die grotendeels in handen is van de 'Cantine Sociali' en hun Consortia aan wie de wijnbouwers uit de Emilia-Romagna hun druiven ter vinificatie aanbieden. De regio telt 1 DOCG, 19 DOC's en 10 IGT's. De gebruikte druivenrassen zijn overwegend autochtoon, hoewel er de laatste jaren veel geëxperimenteerd wordt met internationale druivenrassen zoals de Sauvignon onder de witte en de Pinot nero, Merlot en Cabernet Sauvignon onder de blauwe druiven. In het westen van de regio overheerst een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters, terwijl in het oosten deze uitersten enigszins getemperd worden door het gematigde zeeklimaat.

De bekendste wijn van het westelijke deel, de Emilia, is ongetwijfeld de Lambrusco. Een mousserende of parelende rode wijn die reeds in de zeventiger jaren gretig aftrek in het buitenland vond, waar hij voornamelijk als zoete versie terecht kwam. Een groot deel van de Lambrusco die in de regio zelf geconsumeerd werd en wordt is daarentegen droog en een perfecte begeleider van de typische regionale hammen en kazen en diverse pastagerechten met rijk gevulde sauzen. De wijn is gemaakt van de gelijknamige druif die voornamelijk in de Po-vlakte in de vier DOC-zones rond Modena en Reggio geteeld wordt.

Van de wijngaarden in het zuiden van de regio zijn frisse, speelse witte wijnen afkomstig van de Malvasia, de Trebbiano en de Ortrugo en stevige rode wijnen van de Barbera en de Croatina (in de streek ook wel Bonarda genoemd). In de DOC-zones van de Colli Piacentini, de Colli Bolognesi en de Colli di Parma heeft men momenteel veel succes met de productie van stille witte en rode wijnen van de internationale druivenrassen. Hoewel de natuurlijke omstandigheden zeer geschikt zijn voor de productie van stevige rode wijnen met veel structuur en finesse, lijkt de lokale en internationale markt de al dan niet parelende lichtgewichten van de Emilia-Romagna te prefereren.

De Romagna, het oostelijke deel van de regio, is met name bekend geworden door de productie van de witte Albana di Romagna die als eerste Italiaanse witte wijn een DOCG-classificatie kreeg (1987). Deze bleekgele, stille wijn van de Albana-druif is overwegend droog, harmonieus en complex met een vleugje amandel in de smaak en een licht bittertje in de afdronk en kan enige jaren rijpen. Een goede begeleider van diverse pastagerechten en rauwe ham (Prosciutto di Parma). Ook worden er halfdroge en mousserende varianten gemaakt die veelal in het gebied zelf geconsumeerd worden. Tevens zijn er van de Albana-druif tal van Passiti (door halfingedroogde druiven zeer zoete en honingachtige dessertwijnen) te verkrijgen. De Trebbiano di Romagna, van de gelijknamige druif, is daarentegen licht en fris van karakter en dient jong gedronken te worden.

Het leeuwendeel van de rode wijn uit de Emilia-Romagna, echter, wordt onder de DOC Sangiovese di Romagna geproduceerd. Samen met de Chianti uit Toscane en de Soave uit de Veneto is dit de meest geproduceerde DOC-wijn van Italië. Deze Sangiovese, die tevens de basis voor veel wijnen uit Toscane vormt, is bekend vanwege zijn sterk fruitige bouquet. Waren de wijnen van de Sangiovese di Romagna doorgaans licht en fruitig van karakter, de laatste jaren experimenteren steeds meer wijnboeren met de productie van stevige, complexe rode Riserva's die zich met de jaren ontwikkelen tot elegante, mooi gestructureerde wijnen. Uitstekend te combineren met diverse vleesgerechten en pasta's met rijke sauzen.

Tenslotte noemen we de zeldzame wijnen onder de DOC Pagadebit di Romagna (wit van de Bombino), de DOC Cagnina di Romagna (rood van de Refosco) en de DOC Bosco Eliceo (rood van de Fortana). Alledrie voorbeelden van de nimmer aflatende inzet van de regionale wijnboeren om het gebruik van inheemse druivenrassen te laten prevaleren boven de alom oprukkende internationale druivenrassen. En alledrie voorbeelden van een zeer positief resultaat.