Lazio

Rome is de bruisende hoofdstad van Lazio (Latium). De wijnen die al sinds de oudheid in de rondom liggende heuvels geproduceerd worden, worden ook wel de 'Vini dei Castelli Romani' genoemd. Door de overwegend vulkanische bodemgesteldheid is de regio van oudsher geschikt gebleken voor de productie van witte wijnen, die er vandaag de dag nog steeds 90% van de productie bepalen. Er worden echter ook een aantal goede rode wijnen gemaakt van de Sangiovese, Montepulciano en Cesanese. In totaal telt de regio 24 DOC's en 5 IGT's, waarvan de meeste gelegen zijn in de heuvels rond Rome. De DOC-wijnen maken echter slechts 20% uit van het 48.000 hectare tellende wijnbouwareaal, het overgrote deel wordt verkocht als tafelwijn of IGT.

De bekendste witte DOC-wijn uit de regio is ongetwijfeld de Frascati, die samen met de eveneens witte Marino DOC in heuvels rond Rome wordt gemaakt. Beide zijn hoofdzakelijk van de Malvasia en de Trebbiano Toscano gemaakt en van origine lichtzoete, zachte wijnen die goed passen bij kruidige gerechten. Uiteraard zijn er vandaag de dag ook droge varianten verkrijgbaar die het goed doen bij vis, wit vlees en gevogelte. Andere wijnen van de Castelli Romani vallen onder de DOC Velletri (wit en rood), DOC Colli Albani (wit), DOC Colli Lanuvini (wit), DOC Montecompatri Colonna (wit), DOC Castelli Romani (wit, rood en rosé) en DOC Cori (wit en rood). Alle witte wijnen van deze DOC's zijn gemaakt van de Trebbiano en de Malvasia, of varianten daarvan. De basis voor de rode wijnen vormen de Montepulciano en Sangiovese, al dan niet aangevuld met de Cesanese en/of Merlot. Van de Cesanese worden geurige, droge of zoete rode wijnen gemaakt onder de DOC's Cesanese del Piglio, Cesanese di Affile, Cesanese di Olevano Romano.

Achter de vreemde naam Est! Est!! Est!!! di Montefiascone gaat een mooi verhaal schuil. Eeuwen geleden reisde de bisschop Johann Fugger van Duitsland naar Rome om de paus te bezoeken. Fugger hield wel van een goed glas wijn en stuurde daarom zijn knecht vooruit om bij de herbergen alvast een voorproefje te gaan nemen. Was de wijn lekker, dan schreef zijn hulpje 'Est!' op de muur, ofwel 'Dit is 'm!'. In Montefiascone was de man dermate onder de indruk dat hij het woord driemaal schreef met evenzoveel uitroeptekens. Waarna de bisschop er ging wonen en uiteindelijk stierf aan overmatig drankgebruik. Tot een eeuw geleden schonk men nog jaarlijks een vat wijn over zijn graf, als dank voor de schenking van zijn bezittingen aan de stad. De wijn is nog steeds verkrijgbaar, als droge of lichtzoete variant.

Tenslotte de Aleatico, aangeplant langs het meer van Bolsena, die port-achtige dessertwijnen oplevert onder de DOC Aleatico di Gradoli, heerlijk bij diverse vruchten- en notentaarten.