Liguria

Een klein, maar bijzonder idyllisch Italiaans gewest is Liguria (Ligurië). De streek is vooral bekend vanwege de haven van Genua, de mooie stranden en de bloemen. Er worden niet bijzonder veel wijnen geproduceerd, maar het bergachtige kustgebied brengt desondanks op een totaal van 5.000 hectare wijngaard een aantal aardige wijnen voort, die goed samengaan met de plaatselijke keuken en met visgerechten in het algemeen. Het klimaat is hier uitgesproken mediterraan: gematigd, droog en winderig.

De regio telt 7 DOC’s en 1 IGT. De bekendste is ongetwijfeld de witte wijn van de Cinque Terre, zo genoemd naar een vijftal vissersdorpjes die tegen een steile bergwand gebouwd zijn, ten noorden van de stad La Spezia. De wijn is gemaakt van onder andere de Vermentino en de Bosco die op steile terrassen met uitzicht op zee zijn aangeplant. De meeste wijnen zijn bleekgeel en strakdroog, met uitzondering van de Cinque Terre Sciacchetrà, een mooie intense, honingachtige wijn met een amandeltje in de afdronk, gemaakt van deels ingedroogde druiven. Zeker geschikt als dessert-wijn en in sommige gevallen, aangezien de mate van zoetheid nogal eens kan verschillen, als apèritief. In beide gevallen dient de wijn goed gekoeld te zijn.

Eveneens in het oosten van de regio treft men de DOC’s van respectievelijk de Colli di Luni, de Colline di Levanto en de Golfo del Tigullio aan. Bij de eerste DOC springt met name de witte wijn van de Vermentino-druif eruit. De wijn is droog en fruitig, met een intens bouquet en een zweem van amandelen in de afdronk. De Vermentino is overigens de meest aangeplante druif van de Regio en wordt ook gebruikt in de witte wijnen van de andere twee DOC’s, die ook rode wijnen produceren van de Sangiovese, Dolcetto en de Ciliegiolo. Het leeuwendeel van deze wijnen wordt in de streek zelf geconsumeerd.