Lombardia

Lombardia (Lombardije) is een gebied vol contrasten. De besneeuwde bergtoppen van de Alpen gaan zuidwaarts over in de uitgestrektheid van de Po-vlakte en de industriële bedrijvigheid rond de grote steden, met Milaan als middelpunt, staat in contrast met de kleine gehuchten die uitkijken over de grote meren zoals het Lago di Como, het Lago Maggiore, het Lago di Garda en het kleinere Lago d'Iseo. Het zijn juist deze meren die een uitstekend micro-klimaat voor de wijnbouw bieden. Het wisselende alpine-klimaat (koude winters en warme zomers) wordt er getemperd door de aanwezigheid van het water.

Lange tijd hebben de regionale wijnen om erkenning binnen de eigen regio moeten strijden. De Lombardijnen verkozen de grote wijnen uit andere befaamde wijnstreken (Toscane en Piemonte) boven de lokale productie. Daar is sinds enkele jaren verandering in gekomen. Niet in de laatste plaats vanwege rigoureuze verbeteringen in de lokale wijnproductie wat onder andere leidde tot de toekenning van 2 DOCG's aan de mousserende wijnen uit Franciacorta en de rode wijnen uit de Valtellina. Voorts beschikt de regio momenteel over 12 DOC's en evenzoveel IGT's. De totale wijngaardoppervlakte beslaat 27.000 hectare.

In de omgeving van Franciacorta, tussen Brescia en Bergamo bij het Lago d'Iseo, wordt de traditionele Spumante geproduceerd, die inmiddels de DOCG-status heeft verkregen. De wijn wordt er gemaakt van de Pinot nero en/of Pinot bianco en/of Chardonnay en is uitstekend als apèritief maar doet het ook goed bij diverse risotto's, oesters en parmezaanse kaas. Onder de DOC Terre di Franciacorta worden goede rode wijnen van de Cabernet, de Barbera en de Nebbiolo gemaakt en aangename witte van de Pinot Bianco en de Chardonnay. Mooie rode wijnen uit de omgeving van Brescia zijn de Capriano del Colle waarvan de Sangiovese-druif de basis vormt, en de Cellatica, van onder andere de Barbera-druif, uit de provincie van Brescia. Ten zuiden van het Garda-meer, tenslotte, ligt de Lugana waar zeer delicate, frisse en harmonieuze witte wijnen van de Trebbiano vandaan komen.