Marche

Deze relatief onbekende, maar de laatste jaren in populariteit stijgende regio is rijk aan natuurschoon, prachtige stranden en bovendien een heerlijke traditionele keuken. Marche, gelegen aan de Adriatische Zee, ten zuiden van de Emilia Romagna, ten noorden van de Abruzzen en ten oosten van Toscane, wordt gekenmerkt door een heuvelachtig tot bergachtig landschap. De regio telt op een totaal van 24.500 hectare wijngaard 12 DOC wijnen en 1 IGT wijn, waarvan in ons land de Verdicchio dei Castelli di Jesi de bekendste is, op de voet gevolgd door de Rosso Cònero en de Rosso Piceno.
Evenals elders in het land werkt Marche hard aan kwaliteitsverbetering door een vermindering van het wijngaardareaal en het toepassen van nieuwe vinificatiemethoden, zonder hiermee voorbij te gaan aan het karakteristieke van deze regio: het gebruik van inheemse druivenrassen. In verhouding tot andere Italiaanse regio's wordt er in Marche weinig geëxperimenteerd met internationale druivenrassen.

Al sinds de vijftiende eeuw wordt de Verdicchio-druif in deze regio verbouwd. Tegenwoordig onderscheiden we de Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC, verbouwd op de heuvels ten westen van het dorpje Jesi en de Verdicchio di Matelica DOC die een stuk zuidelijker en nog meer landinwaarts geproduceerd wordt. Door de kalkrijke klei-bodem lenen beide gebieden zich uitstekend voor de productie van witte wijn. Voor beide wijnen is wettelijk een toevoeging tot 15% van de Trebbiano en/of de Malvasia toegestaan. Karakteristiek voor deze wijnen is de bleekgele kleur met groene reflecties, het delicate bouquet met tonen van appel en perzik en de uitgebalanceerde en droge smaak, met een klein bittertje in de afdronk. De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië. Naast de productie van de 'traditionele' Verdicchio wordt hier en daar geëxperimenteerd met houtlagering voor deze witte wijnen en is de Verdicchio ook zeer geschikt gebleken voor het maken van Spumanti. Door de uitstekende combinatie met allerhande visgerechten en het feit dat sommige producenten een versie 'sur lie' produceren, wordt de Verdicchio ook wel vergeleken met een Muscadet.

De Rosso Cònero DOC wordt gemaakt van de druif Montepulciano, eventueel aangevuld met niet meer dan 15% Sangiovese. De productiezone ligt aan de voet van de Monte Cònero, iets ten zuiden van Ancona, met uitlopers tot aan de Adriatische kust. De wijn kenmerkt zich door een volle robijnrode kleur en een droge, licht tannineuse smaak. De wijn is zeer geschikt voor enkele jaren rijping op fles.

Op de heuvels tussen Ascoli Piceno en San Benedetto del Tronto, het zuidelijkste deel van Marche, wordt de Rosso Piceno Superiore DOC gemaakt. De druiven voor de 'gewone' Rosso Piceno DOC mogen in een veel groter gebied geproduceerd worden. De basisdruiven voor deze wijn zijn de Sangiovese (60%) en de Montepulciano (40%). De Rosso Piceno Superiore DOC moet ten minste één jaar houtrijping ondergaan en een alcoholpercentage van 12% hebben. De wijn kenmerkt zich evenals de Rosso Cònero DOC door zijn robijnrode kleur met wat violet en steenrode tonen bij oudering. De geur is plezierig, droog en lang; de smaak is vol en intens.

Een greep uit de overige wijnen uit Marche zijn de Falerio dei Colli Ascolani, wit en voornamelijk van de Trebbiano Toscano gemaakt; de Lacrima di Morro d'Alba, rood van de Lacrima-druif aangevuld met Montepulciano en de Vernaccia di Serrapetrona, rood en mousserend, variërend van zoet tot droog.