Molise

De Molise, het kleine landbouwgebied dat ooit één geheel vormde met de Abruzzo, is gelegen ten zuiden van de Abruzzo en ten noorden van Apulië. Deze nog vrij onbekende regio wordt gedomineerd door het bergmassief van de Sannio en de Matese aan de oostkant en de Adriatische zee aan de westkant. Hoewel hier van oudsher wijn geproduceerd wordt staat de wijnbouw er praktisch nog in de kinderschoenen. Belangrijker is er de olijventeelt, de graan- en kaasproductie.

De regio telt slechts 3 DOC’s en 2 IGT’s. Er wordt echter wel meer wijn gemaakt: de totale productie bedraagt 350.000 hectoliter afkomstig van 7.650 hectare wijngaard. Het overgrote deel wordt verkocht als tafelwijn of geconsumeerd in de regio zelf. Het aandeel van de DOC-wijnen op het geheel ligt zelfs nog onder de 5%!

Maar de technologische vernieuwingen beginnen nu langzamerhand ook in deze regio door te dringen. Was in het verleden met name de kwantiteit van belang, nu groeit het besef dat met een verbetering van de kwaliteit meer bereikt kan worden op nationaal en internationaal niveau. Aan de aangeplante druivensoorten zal het niet liggen, deze zijn stuk voor stuk van groot potentieel. We noemen de Sangiovese, de Montepulciano en de Aglianico onder de blauwe druiven en de Trebbiano en Malvasia onder de witte druiven. Uiteraard zijn er een aantal producenten die deze ommezwaai al hebben gemaakt en zeer fraaie wijnen produceren.

Aan de bestaande twee DOC’s is recentelijk een derde DOC toegevoegd: de DOC del Molise waaronder witte, rode en rosé wijnen vallen die in de hele regio geproduceerd mogen worden. De meest historische DOC’s zijn uiteraard de Biferno en de Pentro d’Isernia. De eerste omvat witte, rode en rosé-wijnen die gemaakt zijn in de provincie van Campobasso van uitsluitend traditionele druivensoorten zoals de Montepulciano, Trebbiano Toscano, Aglianico, Bombino bianco en Malvasia. De tweede omvat rode, witte en rosé-wijnen die meer landinwaarts, rond Isernia, gemaakt zijn van de Montepulciano, Sangiovese, Trebbiano toscano en Bombino bianco. Beide DOC’s kunnen krachtige rode wijnen voortbrengen, die van robijnrood naar granaatachtig verkleuren bij oudering. De smaak is doorgaans zacht, droog, fluweelachtig en licht tannineus. In de regio zelf worden de wijnen veelal gecombineerd met pikante en stevige gerechten.