Umbria

Dit 'groene hart van Italië', zoals de regio ook wel genoemd wordt, ligt in het midden van Italië, grenzend aan Toscana, Marche, en Lazio.

De droge, witte Orvieto is ongetwijfeld Umbria's bekendste wijn. Deze wijn wordt al sinds jaar en dag rond het gelijknamige stadje, bekend om zijn prachtige kathedraal, gemaakt van de Procanico (de plaatselijke benaming voor de Trebbiano toscano), de Verdello, de Grechetto en de Canaiolo bianco. Vroeger, echter, was de Orvieto een goudgele, zoete wijn, veelvuldig geprezen door pausen, prinsen en kunstenaars. Maar smaken veranderen en daarmee de Orvieto: wijnmakers zagen met de komst van moderne vinificatie-technieken meer heil in de productie van een bleekgele, droge variant van de Orvieto. Dankzij de lagere opbrengsten per hectare, een zorgvuldige druivenselectie en een korte inweking op schil, waardoor de geur- en smaakstoffen optimaal tot hun recht komen, is de wijn de laatste jaren flink verbeterd. De revival van de zoete versie is pas de laatste jaren op gang gekomen, maar deze wordt nauwelijks geëxporteerd. De droge Orvieto, daarentegen, mag zich rekenen tot één van de best verkochte DOC-wijnen in het buitenland. De wijn doet het goed bij diverse risotto's en kruidige visgerechten.

Na een grondige herstructurering van het wijngaardareaal produceert de regio momenteel zo'n miljoen hectoliter wijn op een oppervlakte van 16.500 hectare, waarbinnen het aandeel van de DOCG en DOC-wijnen 20% bedraagt. Naast de 2 DOCG's die de regio rijk is, telt zij nog 11 DOC's en 6 IGT's.

De eerste DOCG werd toegekend in 1990 aan de Torgiano Rosso Riserva, de tweede volgde in 1992 voor de Montefalco Sagrantino. De eerste wijn wordt in de omgeving van Torgiano, in de provincie van Perugia, gemaakt. Het is een blend van diverse inheemse druivenrassen waarvan de Sangiovese en de Canaiolo de belangrijkste basis vormen. De Torgiano Rosso Riserva wordt na een verplichte houtlagering van ten minste 3 jaar in de handel gebracht. Kenmerken zijn een heldere robijnrode kleur, een delicaat en fruitig aroma, een droge, fluweelzachte smaak.

De tweede DOCG is zowel aan de droge versie van de Montefalco Sagrantino toegekend als aan de passito-variant. De droge Montefalco Sagrantino is geheel van de Sagrantino gemaakt in de omgeving van het stadje Montefalco, heeft een robijnrode kleur die met de jaren kan veranderen in granaatrood en een aromatische geur van hout en bramen. De smaak is droog, vol en harmonieus. Voor deze wijn geldt een minimum houtlagering van 30 maanden. Voor de passito-variant gelden dezelfde regels, zij het dat de druiven in dit geval een gedeeltelijke indroging (appassimento) ondergaan waardoor de wijn zijn specifieke zoete karakter krijgt. De beide (droge) DOCG-wijnen zijn uitstekende begeleiders van tal van vleesgerechten en passen ook goed bij gerechten waarin truffel is verwerkt. Het gebied van Montefalco kent evenals het gebied van Torgiano een aparte DOC waaronder vele andere, lichtere, rode maar ook witte wijnen vallen.

Onder de DOC Colli del Trasimeno vallen diverse witte wijnen van de Trebbiano en Grechetto, maar ook Chardonnay, Pinot Bianco en Pinot Grigio. De DOC brengt ook lichte rode wijnen voort van voornamelijk Merlot, Cabernet en Gamay. De Vin Santo, van de Grechetto en/of Malvasia wordt voor het overgrote deel door de lokale bevolking zelf genuttigd.