Valle d'Aosta

In het noordwesten van Italië ligt een van de mooiste valleien van de Alpen: de Italiaanse Valle d'Aosta, omringd door de massieve Mont Blanc en Matterhorn. Niet alleen in oppervlakte maar ook qua wijnproductie is deze regio de kleinste van Italië. Op de steile berghellingen worden terras-gewijs zowel inheemse als internationale druivenrassen aangeplant, tezamen goed voor zo'n 650 hectare wijngaard.

Tot 1985 kende de Valle d'Aosta slechts 2 DOC's : Donnas en Enfer d'Arvier. Inmiddels hanteert men de overkoepelende herkomstbenaming Valle d'Aosta waaronder zich 23 wijncategorieën scharen, onderverdeeld in 7 subgebieden.
Sommige druivensoorten zijn van origine Piemontees (Nebbiolo, Dolcetto, Moscato), andere zijn afkomstig uit Frankrijk (Chardonnay, de verschillende Pinots en de Gamay). De interessantste groep, echter, wordt gevormd door de druivensoorten die, naar eigen zeggen, afkomstig zijn uit de Regio zelf (Picotendro, Petit Rouge, Blanc de Valdigne, Petite Arvine, Vien en Malvoisie) en waar een aantal opmerkelijke wijnen uit voortvloeien.

De Donnas is een rode wijn, onder andere gemaakt van de lokale druif de Picotendro, een kloon van de Piemontese Nebbiolo. Er worden slechts kleine hoeveelheden van geproduceerd rond het gelijknamige stadje. De wijn is op zijn best na 4 tot 5 jaar rijping en past goed bij gegrild vlees en harde kazen. Ten westen van de stad Aosta ligt het dorpje Arvia waar de Enfer d'Arvier vandaan komt. Een rode wijn die zijn stevige karakter en zijn naam ontleent aan de steile bergwanden waarop de Petit Rouge, basis voor deze wijn, is aangeplant en waar het zo heet 'als de hel' ('enfer') kan worden. Door het gebruik van betere technieken slaagt men er de laatste jaren in deze wijn enigszins te temmen en meer finesse mee te geven. Rond hetzelfde dorpje Arvia wordt nog een andere rode wijn gemaakt: de Torrette. Deze wijn, eveneens voornamelijk van de Petit Rouge, is doorgaans lichter en verfijnder van karakter dan zijn krachtige buurman.

Ten oosten van de stad Aosta wordt de krachtige rode wijn de Nus gemaakt, van de druivensoort de Vien de Nus. Een geschikte begeleider van vleesgerechten, zware soepen en polenta. Eveneens uit de omgeving van Nus is de zoete Malvoisie Passito afkomstig, gemaakt van de Malvoisie, de plaatselijke benaming voor de Pinot Grigio. De wijn is van gedeeltelijk ingedroogde druiven gemaakt.

Tenslotte noemen we de witte Morgex de la Salle, gemaakt van de Blanc de Morgex, die op de hoogste wijngaard van Europa geteeld wordt (1200 meter). De wijn kenmerkt zich door haar verfijning en kruidigheid. De wijn is droog, licht en delicaat en past goed bij kaasfondue of visgerechten, maar is ook zeer geschikt als apèritief. Er worden ook Spumanti van gemaakt.