Wat is natuurwijn?

We noemen hier een aantal kenmerken van de wijnmakers en het productieproces, die voor ons in de selectie van natuurwijnen leidend zijn geweest:

  1. De wijnmaker werkt kleinschalig en onafhankelijk.
  2. De wijnmaker wil principieel natuurwijn maken en is bereid daarin risico te nemen.
  3. De wijnmaker teelt zijn eigen druiven.
  4. De druivenrassen zijn vooral inheemse soorten, de lokale variëteiten van een bepaalde regio.
  5. De handgeplukte druiven komen uit wijngaarden waar niet-natuurlijke chemische onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen uit den boze zijn.
  6. De wijnmaker regisseert het natuurlijke proces van wijn maken. Zonder of met minimale interventie. Zonder toevoeging van middelen die de kleur, geur of smaak van de wijn corrigeren.
  7. Sulfiet wordt alleen gebruikt om te conserveren en slechts in een zo klein mogelijke hoeveelheid.
  8. De gisting verloopt spontaan met inheemse gistcellen die op de schillen van de druiven zitten.
  9. De wijn is niet geklaard en hooguit grof gefilterd.
  10. De wijn is een unieke uitdrukking van de maker, een interpretatie van het terroir, de lokale culturele context en traditie.

In de perfecte natuurwijn zijn al genoemde criteria toegepast. In de werkelijkheid is dat niet altijd mogelijk. De perfecte natuurwijn is het beste te zien als het doel waarnaar de wijnmaker streeft. Soms is hij de ene keer hier dichter bij dan de andere keer. Elk jaar is immers weer anders.

Zonder uitzondering zijn onze slow wijnen gemaakt door eerlijke hardwerkende wijnproducenten die het maken van wijn opvatten als een ambacht. Zij werken vanuit idealen, overtuiging en passie. Zij maken een eerlijke wijn omdat zij zich verantwoordelijk voelen voor onze wereld, onze kinderen en onze toekomst. Het zijn kleine, onafhankelijke wijnmakers die tegen de grote stroom ingaan. Hun wijnen zijn het resultaat zijn van een natuurlijk proces waarin zo min mogelijk wordt ingegrepen. Het zijn unieke wijnen met een ziel, een eigen identiteit, een stevig karakter, net zoals de wijnmakers die zelf ook stuk voor stuk sterke persoonlijkheden zijn. Dat proef je in het glas!

Waarom zouden we natuurwijn drinken?

  1. Natuurwijn is lekker.
  2. Natuurwijn is gezond.
  3. Natuurwijn is eerlijk.
  4. Natuurwijn is beter voor ons milieu.
  5. Natuurwijn vertelt zijn verhaal achter de fles.

Hoeveel kost natuurwijn?

Een fles natuurwijn is moeilijk te vinden voor een paar euro. Dat is logisch als we begrijpen hoe deze wijnen worden gemaakt. In ons assortiment hebben we gezocht naar natuurwijnen in verschillende prijscategorieën en slow wine heeft verschillende wijnen onder de tien euro. De meeste wijnen vindt u in de prijsklasse tussen de tien en de twintig euro en onze topwijnen beginnen vanaf 20 euro per fles. De prijzen van slow wine zijn eerlijk en wij garanderen dat zij in verhouding staan met het werk en de zorg van de wijnmakers. Hier geldt kwaliteit boven kwantiteit.

Waarom "slow"?

Slow wine sluit aan bij de “slow movement”, een cultureel maatschappelijke beweging die uitdrukking is van een andere manier van leven, gericht tegen snelle massaproductie en standaardisering. Deze beweging start in 1986 in Italië met de oprichting van Slow Food door Carlo Petrini. Hiermee wil Petrini wat hij noemt “eco-gastronomie” op gang brengen, een streven naar duurzaamheid, naar biodiversiteit, naar behoud van lokale culturele verschillen en van een eigen identiteit en een streven naar sociale rechtvaardigheid. Slow verwijst in deze brede context naar methoden van landbouw en veeteelt met respect voor het ritme van de natuur, naar de tijd voor rijping om diepere en complexere geuren en smaken in ons eten en drinken te krijgen, maar ook naar voldoende tijd voor het gebruiken van onze maaltijd, het genieten ervan, samen met degene met wie je aan tafel zit.

In een interview (Decanter Magazine 2011) zet Petrini uiteen hoe zijn waardering voor goed, schoon en eerlijk voedsel, is geworteld in zijn passie voor en interesse in wijn. Hij is optimistisch over de laatste ontwikkelingen waarbij er steeds meer vraag komt naar wijnen met karakter, gemaakt van inheemse druiven en met recpect voor het ecosysteem en de creativiteit van de wijnmaker. Tegen de wijnmakers zegt Petrini dat ze vooral wijn moeten maken die ze zelf lekker vinden, immers daarmee geven ze persoonlijkheid aan hun wijn.

Relevante artikelen en websites over natuurwijn

Websites van internationale associaties van producenten en aanbieders van natuurwijn: